Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szaszłyki i szaszłyczki. Ile ludzi, tyle rodzajów! Jedni wolą klasyczne szaszłyki z boczku i kiełbasy z dodatkiem cebulki, inni wybierają wersję dietetyczną: z łososiem i limonką. Wegetarianie zadowolą się szaszłykami z warzyw, a dzieci będą zachwycone, gdy na patyczki nabijemy owoce.
Ponoć oryginalny przepis na szaszłyki, czyli kawałki mięsa nabite na szpikulec, pieczone na grillu, pochodzi z Azji. Jedna z teorii mówi o tym, że szaszłyki wynaleźli wojujący Tatarzy, którzy nie mieli zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków – nabijali więc kawałki mięsa na szable i opiekali nad ogniem.
Dziś szaszłyki także słyną z tego, że są proste i szybkie w przygotowaniu, a jedynym ograniczeniem w ich tworzeniu są nasze własne preferencje i zachcianki! Wrzućcie więc na ruszt to, na co tylko macie ochotę. Ponieważ jednak dziś już nie przygotowujemy szaszłyków na szablach, nim nabijecie smakowite kąski na patyczki do grillowania, posłuchajcie rady Karola – zdradzi Wam prosty sposób na to, by patyczki się nie przypalały.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Guacamole
- Ryba z piekarnika
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Mini burgery
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Przekąski sylwestrowe
Trwa ładowanie komentarzy