zobacz film Przygotowania do szaszłykowania

Szaszłyki i szaszłyczki. Ile ludzi, tyle rodzajów! Jedni wolą klasyczne szaszłyki z boczku i kiełbasy z dodatkiem cebulki, inni wybierają wersję dietetyczną: z łososiem i limonką. Wegetarianie zadowolą się szaszłykami z warzyw, a dzieci będą zachwycone, gdy na patyczki nabijemy owoce.

Ponoć oryginalny przepis na szaszłyki, czyli kawałki mięsa nabite na szpikulec, pieczone na grillu, pochodzi z Azji. Jedna z teorii mówi o tym, że szaszłyki wynaleźli wojujący Tatarzy, którzy nie mieli zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków – nabijali więc kawałki mięsa na szable i opiekali nad ogniem.

Dziś szaszłyki także słyną z tego, że są proste i szybkie w przygotowaniu, a jedynym ograniczeniem w ich tworzeniu są nasze własne preferencje i zachcianki! Wrzućcie więc na ruszt to, na co tylko macie ochotę. Ponieważ jednak dziś już nie przygotowujemy szaszłyków na szablach, nim nabijecie smakowite kąski na patyczki do grillowania, posłuchajcie rady Karola – zdradzi Wam prosty sposób na to, by patyczki się nie przypalały.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram