Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Korzeń imbiru stosowany jest w kuchni od stuleci, a jego zdrowotne właściwości odkryli Chińczycy 2500 lat temu, gdy zaczęli stosować go jako środek ułatwiający trawienie i łagodzący nudności. Podobno sam Konfucjusz był miłośnikiem tej przyprawy i zjadał plasterek imbiru do każdego posiłku.
Jak działa imbir?
My po imbir sięgamy szczególnie zimą, gdyż ma on doskonałe właściwości rozgrzewające, ale też zaleca się go jako… środek zapobiegający chorobie lokomocyjnej.
Krem z marchwi i pomarańczy z dodatkiem imbiru nie tylko rozprawi się z przykrymi dolegliwościami, ale też przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni. Do długiej listy zalet imbiru dodać można także działanie przeciwzapalne, dlatego jest on naturalnym lekarstwem. A czy może być coś przyjemniejszego niż leczenie złotym naparem z imbiru lub łososiem w sojowo-imbirowej marynacie?
Jak przygotować imbir? Nasz trik!
A skoro już wiemy, że warto po niego sięgać, pora dowiedzieć się też, jak go prawidłowo używać. Świeży imbir należy przed dodaniem go do jedzenia obrać.
A w jaki sposób?
Najprostszym sposobem na obranie imbiru ze skórki jest oskrobanie go za pomocą łyżki! Obierając korzeń nożem, odetniecie razem ze skórką cenne wnętrze. Korzystając z łyżki lub łyżeczki, zdrapiecie tylko cienką warstwę warzywa, czyli niechcianą skórkę, oraz łatwo dostaniecie się do trudno dostępnych zakamarków imbiru. Jak to zrobić? Wbij brzeg łyżeczki w warzywo i zeskrobuj z niego skórkę. Po kilku chwilach przekonasz się, jak prosty jest nasz trik!
Trwa ładowanie komentarzy