
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Bakłażan, zwany także oberżyną, psianką lub… gruszką miłosną. Dawniej bakłażan nosił również nazwę „szalonego jabłka”, ponieważ wierzono, że jego spożycie wywoływało szaleństwo. Prawda jest jednak taka, że oszaleć można jedynie na punkcie jego obłędnego smaku!
Do Europy przywędrował z Chin oraz Indii. We Włoszech początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna, ale trudno się temu dziwić, gdyż swoim gruszkowatym kształtem i błyszczącą fioletową skórką naprawdę może zachwycać!
Szybko jednak oczarował nas także swoim delikatnym smakiem i został wykorzystany do przyrządzenia takich dań jak zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażana z serem mozzarella czy roladki z bakłażana z fetą.
Właściwe przygotowanie tego fioletowego warzywa to jeden z trików, którymi dzieli się z nami Karol. Posłuchajcie, co zrobić, by bakłażan smakował jeszcze lepiej!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Makówki śląskie
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledź w oleju
Trwa ładowanie komentarzy