zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Przygotowywanie wielkanocnych dekoracji to wielka frajda dla całej rodziny! Zaproś do zabawy nawet jej najmłodszych członków – dla nich także znajdzie się zajęcie. Przygotujcie wspólnie dekoracje z migdałowych ciasteczek i cukrowych jajeczek – według pomysłu Pawła Małeckiego!

Jak przygotować migdałowe gniazdka z cukrowymi jajeczkami?

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, miskę, a także ring do formowania gniazdek.

Składniki

  • słupki migdałów – 300 g
  • mleczna czekolada – 3 tabliczki
  • syrop klonowy lub syrop z agawy
  • jajeczka cukrowe

Przygotowanie

Migdały przesyp do miski i połącz z syropem klonowym. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź je po całej powierzchni. Migdały piecz w piekarniku przez ok. 10-12 minut. Następnie pozostaw do wystudzenia.

Czekoladę rozpuść i temperuj do uzyskania odpowiedniej temperatury. Wystudzone migdały zalej czekoladą i dokładnie wymieszaj. Za pomocą ringu formuj na papierze do pieczenia gniazdka z migdałowej masy. Następnie na każdym gniazdku ułóż cukrowe jajeczka. Tak przygotowane dekoracje wstaw do lodówki na 10-15 minut.

Jak wykorzystać wielkanocne dekoracje?

Migdałowe gniazdka z cukrowymi jajeczkami to nie tylko piękna dekoracja, ale także pyszna przekąska. Takie gniazdka świetnie nadają się jako dekoracja zarówno świątecznego stołu, jak i wielkanocnego tortu. Możesz je także podarować w prezencie najbliższym lub podać w formie słodkiego poczęstunku po rodzinnym obiedzie.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!