Jak przygotować wielkanocne dekoracje?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Przygotowywanie wielkanocnych dekoracji to wielka frajda dla całej rodziny! Zaproś do zabawy nawet jej najmłodszych członków – dla nich także znajdzie się zajęcie. Przygotujcie wspólnie dekoracje z migdałowych ciasteczek i cukrowych jajeczek – według pomysłu Pawła Małeckiego!

Jak przygotować migdałowe gniazdka z cukrowymi jajeczkami?

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, miskę, a także ring do formowania gniazdek.

Składniki

  • słupki migdałów – 300 g
  • mleczna czekolada – 3 tabliczki
  • syrop klonowy lub syrop z agawy
  • jajeczka cukrowe

Przygotowanie

Migdały przesyp do miski i połącz z syropem klonowym. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź je po całej powierzchni. Migdały piecz w piekarniku przez ok. 10-12 minut. Następnie pozostaw do wystudzenia.

Czekoladę rozpuść i temperuj do uzyskania odpowiedniej temperatury. Wystudzone migdały zalej czekoladą i dokładnie wymieszaj. Za pomocą ringu formuj na papierze do pieczenia gniazdka z migdałowej masy. Następnie na każdym gniazdku ułóż cukrowe jajeczka. Tak przygotowane dekoracje wstaw do lodówki na 10-15 minut.

Jak wykorzystać wielkanocne dekoracje?

Migdałowe gniazdka z cukrowymi jajeczkami to nie tylko piękna dekoracja, ale także pyszna przekąska. Takie gniazdka świetnie nadają się jako dekoracja zarówno świątecznego stołu, jak i wielkanocnego tortu. Możesz je także podarować w prezencie najbliższym lub podać w formie słodkiego poczęstunku po rodzinnym obiedzie.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!