Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowywanie wielkanocnych dekoracji to wielka frajda dla całej rodziny! Zaproś do zabawy nawet jej najmłodszych członków – dla nich także znajdzie się zajęcie. Przygotujcie wspólnie dekoracje z migdałowych ciasteczek i cukrowych jajeczek – według pomysłu Pawła Małeckiego!
Jak przygotować migdałowe gniazdka z cukrowymi jajeczkami?
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, miskę, a także ring do formowania gniazdek.
Składniki
- słupki migdałów – 300 g
- mleczna czekolada – 3 tabliczki
- syrop klonowy lub syrop z agawy
- jajeczka cukrowe
Przygotowanie
Migdały przesyp do miski i połącz z syropem klonowym. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź je po całej powierzchni. Migdały piecz w piekarniku przez ok. 10-12 minut. Następnie pozostaw do wystudzenia.
Czekoladę rozpuść i temperuj do uzyskania odpowiedniej temperatury. Wystudzone migdały zalej czekoladą i dokładnie wymieszaj. Za pomocą ringu formuj na papierze do pieczenia gniazdka z migdałowej masy. Następnie na każdym gniazdku ułóż cukrowe jajeczka. Tak przygotowane dekoracje wstaw do lodówki na 10-15 minut.
Jak wykorzystać wielkanocne dekoracje?
Migdałowe gniazdka z cukrowymi jajeczkami to nie tylko piękna dekoracja, ale także pyszna przekąska. Takie gniazdka świetnie nadają się jako dekoracja zarówno świątecznego stołu, jak i wielkanocnego tortu. Możesz je także podarować w prezencie najbliższym lub podać w formie słodkiego poczęstunku po rodzinnym obiedzie.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Ryba po japońsku
- Łazanki
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kutia
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Boczek pieczony
Trwa ładowanie komentarzy