Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Delikatne, kremowe, rozpływające się w ustach. Idealne purée to istna uczta dla zmysłów, nawet jeśli zrobione jest ze zwykłych, dobrze nam znanych ziemniaków. Ale pyszne purée wcale nie musi być takie zwykłe! Można je również przygotować np. z czosnku, dyni, groszku czy selera. Z czym je podawać? Takie purée czosnkowe świetnie komponuje się np. z faszerowanymi pomidorami. Purée z zielonego groszku idealnie nadaje się np. do nóg kaczki z suszonymi śliwkami, a purée z jabłek i kopru włoskiego doskonale pasuje do grillowanego łososia.

Tylko jak przygotować doskonałe purée?

Jak sprawić, że ziemniaki będą mieć idealną konsystencję, która zachwyci podniebienia nawet największych ziemniaczanych smakoszy? Istotną kwestią jest brak grudek. Narzędzi, które mogą Wam pomóc w ich pozbyciu się, jest całe mnóstwo, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Zimna woda i mleko

Ale ta kwestia to dopiero połowa sukcesu! Drugą jest właściwe przygotowanie ziemniaków. Jaki jest idealny sposób na ich ugotowanie? Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, czyli ok. 15 minut, tak aby łatwiej było je nam później ugnieść. Istotną kwestią, o której warto pamiętać, jest to, że zawsze zaczynamy gotować je w zimnej wodzie. Kiedy ziemniaki są już miękkie, odcedzamy je i odparowujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty. Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzucamy kawałki masła i wlewamy wcześniej podgrzane mleko. Wszystko razem ugniatamy i mieszamy, tak aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée doprawiamy pieprzem i solą.

Dlaczego mleko?

Dlaczego podczas przygotowywania purée używamy mleka? Ponieważ mleko wchłania całą skrobię z ziemniaków, co sprawia, że stają się one bardziej strawne. Te proste triki z pewnością pozwolą Wam przygotować idealne purée ziemniaczane.

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!