Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- patelnię grillową
- rozgrzej piekarnik do 120 stopni C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
1 łyżkę rodzynek mocz w letniej wodzie przez mniej więcej 10 minut. 160 g ryżu basmati ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
Purée
Obrywamy małe listki kopru włoskiego, odkładamy je do miseczki. Koper włoski kroimy na pół, odkrawamy piętkę, wyrzucamy odkrojone końcówki. Następnie ponownie kroimy na pół (oddzielamy górną część od dolnej). Każdy płat kopru włoskiego oddzielamy od pozostałych i bardzo drobno kroimy w paseczki, które następnie kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z górną częścią kopru. Całość bardzo drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, rozprowadzamy oliwę po dnie garnka. Smażymy koper włoski, mieszamy go za pomocą drewnianej łyżki. Koper smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do garnka z koprem włoskim. Następnie dolewamy 250 ml wody, aby utworzyło się purée. Mieszamy całość i dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.
1/2 łyżeczki nasion kolendry i 1/2 łyżeczki kminku wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Rozgniecione przyprawy przesypujemy do miseczki.
Sprawdzamy zawartość garnka z koprem i jabłkami. Po 15-20 minutach powinny być gotowe. Całość miksujemy za pomocą blendera, następnie dalej gotujemy na wolnym ogniu. Po 5 minutach od ostatniego miksowania purée, czynność ponawiamy. Do purée dodajemy kminek i kolendrę wraz z nawilżonymi rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Sos
Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, gdy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, smażymy szalotkę do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej szalotki dodajemy śmietanę. Sos redukujemy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą i 1 łyżkę świeżej posiekanej kolendry. Mieszamy. Odstawiamy.
Łosoś
Bierzemy 3 filety z łososia, dokładnie je myjemy i osuszamy, każdy z nich kroimy na 2 części, następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Za pomocą ręcznika papierowego natłuszczamy patelnię grillową. Płaty łososia kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Przekręcamy tak, żeby wygrillowała nam się ładna kratka na łososiu (każdy płat grillujemy przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony). Musimy czuć, że ryba jest miękka w środku. Wyciągamy filety na talerz, który wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C (w celu utrzymania temperatury).
Grillujemy pozostałe kawałki łososia.
Jak podawać
Na talerz wykładamy 1 łyżkę purée z jabłek i kopru. Bierzemy małą szklankę, namaczamy ją od wewnątrz. Do szklanki nakładamy ryż, dociskamy i wykładamy na talerz (formując małą babeczkę). Wykładamy łososia, polewamy go sosem z szalotki i śmietany. Przystrajamy listkami kopru włoskiego.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Kurczak po amerykańsku
- Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
- Smażona ryba na purée z groszku
- Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Donuty dyniowe
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Ciasto z profiterolkami
- Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Racuchy drożdżowe z jabłkami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Miniomlety pomidorowe
- Palia w cytrynach
- Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
- Knedle z białym serem
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
2421 dni temu
Czy mi sie wydaje ,ze 2 razy wpisaliscie to samo.....chodzi o dolanie 250ml wody do puree ?
odpowiedz
3204 dni temu
Gdzie dostane o tej porze roku koper wloski?? moze byc zwykly zielony koperek czy to juz nie bedzie ten smak??
odpowiedz
3204 dni temu
Zwykły koperek nie zastąpi kopru włoskiego, który ma charakterystyczny anyżowy smak.
3914 dni temu
Dzisiaj z okazji moich urodzin uraczyłam moich gości tą zacną potrawą. Wszyscy zgodnie orzekli, że jest wyśmienita. P.s. Tego kopru włoskiego nie trzeba tak drobno kroić :)
odpowiedz
4346 dni temu
Smaczne danie, zwłaszcza ten mus z jabłek i kopru :)
odpowiedz
4413 dni temu
Wyszło super.Koper z jabłkami poezja.Jeśli ktoś chce można do ryżu dodać trochę sosu sojowego, octu ryżowego i cukru wtedy ryż nie będzie wydawał się mdły :-).
odpowiedz
4417 dni temu
Pyszne danie . Najbardziej smakował mi mus z jabłek i kopru włoskiego. Jestem zachwycona tym połączeniem składników . Nigdy jeszcze nie próbowałam kopru włoskiego - dzięki Wam odkryłam wspaniałe warzywo o anyżkowym smaku - uwielbiam go !!! Dzięki Pascal
odpowiedz
4419 dni temu
W asortymencie Lidla mamy kilka rodzajów łososia, zarówno świeżego, jak i mrożonego. Zapraszamy.
odpowiedz
4420 dni temu
Są jeszcze te łososie w Lidlu?
odpowiedz
4420 dni temu
"Niebo w gębie ", Ale najbardziej nam łosoś smakował. Trzy kawałki łososia na 4 osoby to za mało.
odpowiedz
4422 dni temu
BEZSENS! Brak kopru w Lidlu :/ W żadnym innym sklepie też nie mają. Po raz drugi to samo - za pierwszym razem skończyło się Chorizo...
odpowiedz
4423 dni temu
Danie przepyszne. Puree rewelacja w połączeniu z łososiem.
odpowiedz
4424 dni temu
Ja jeszcze nie robilam ale wydaje sie ciekawe danie!!
odpowiedz
4425 dni temu
Zrobiłam wczoraj na obiad. To naprawdę pyszne! Mąż był zachwycony. Robiłam dokładnie według przepisu (laptop na blacie w kuchni i gotowałam z Pascalem:) i nasz obiad nie byl na pewno mdly (jak pisze ktos ponizej). Super przepis, nietuzinkowy i zachwyca smakiem! Dziekuje za super przepisy!ps. no i nareszcie nie musze biegac po trzech marketach by kupic skladniki do danej potrawy, wszystko jest w Lidlu. W jednym miejscu, dla mnie rewelacja!
odpowiedz
4427 dni temu
łosoś zaplanowany na jutro a dziś była tarta z przepisu Pascala tylko tym razem zamiast łososia dałam szpinak, mniam
odpowiedz
4427 dni temu
Niestety nie udało mi się kupić kopru włoskiego w Lidlu w Gdańsku na Grunwaldzkiej...szkoda. Podobno nie dowieźli...
odpowiedz
4428 dni temu
Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pascala. http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-11.html
odpowiedz
4428 dni temu
Właśnie zjedliśmy to danie. Pierwszy raz jedliśmy koper włoski, miło się zaskoczyliśmy jego smakiem. Łosoś w połączeniu z puree i sosem jest przepyszny!!! Godne polecenia.
odpowiedz
4428 dni temu
niestety porażka wszystko jakieś mdłe
odpowiedz
4429 dni temu
Zgadzam się z Szymonem.Łosoś przepyszny.Zachęcam do spróbowania.
odpowiedz
4429 dni temu
To naprawdę doskonały przepis! Wczoraj zaserwowałem rodzince. Była zachwycona.
odpowiedz
4429 dni temu
podobnie przyrządzonego łososia jemy co najmniej raz w tygodniu
odpowiedz
zobacz wszystkie