Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Każdy wie, że chipsy tuczą i są niezdrowe. Jednak co zrobić, gdy najdzie nas ochota na cienkie, aromatyczne, chrupiące talarki o różnych smakach? W końcu chipsy to niezastąpiony element każdej imprezy czy domowego wieczoru filmowego z bliskimi. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów na zdrowsze, mniej kaloryczne, a przede wszystkim pyszne przekąski, które z powodzeniem zastąpią Twoje ulubione chipsy.
Chipsy ziemniaczane
Czym zastąpić smak kruchych i delikatnych, klasycznych chipsów ziemniaczanych, które po usmażeniu w głębokim oleju nie grzeszą małą ilością kalorii? Nasza propozycja brzmi: smakiem chipsów ziemniaczanych w odtłuszczonej, domowej wersji, pieczonych w piekarniku.
Ziemniaki mają mało kalorii, a wiele witamin (szczególnie witaminy C) i minerałów (potas). Krojąc je w cienkie talarki i zapiekając z ulubionymi przyprawami oraz niewielką ilością zdrowej oliwy z oliwek, uzyskasz wartościową i pyszną przekąskę. Warzywo to daje wiele możliwości tym, którzy lubią eksperymentować ze smakami. Możesz przyrządzić chipsy pikantne (z dodatkiem ostrej papryki w proszku lub świeżej, drobno posiekanej), ziołowe (z tymiankiem, rozmarynem czy oregano), czosnkowe, grzybowe, orientalne (z mieszanką ziół typu garam masala) i wiele, wiele innych. Próbuj chipsów z różnych gatunków ziemniaków. Co powiesz na słodkie bataty? Daj się ponieść swojej wyobraźni!
Inne chipsy warzywne
Apetyczne, chrupiące i przede wszystkim zdrowsze chipsy możesz zrobić też z wielu innych warzyw. Z marchewki, korzenia pietruszki, selera, cukinii, a nawet jarmużu. Są nie tylko smaczne, ale i efektowne ze względu na swoje żywe kolory. Chcesz zaserwować przekąski o pięknej, czerwonej barwie? Skrop oliwą i octem winnym cieniutkie talarki buraka, oprósz je ziołami, wypiecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podaj swoim gościom. Staną się przebojem Twojej imprezy. Są pyszne, aromatyczne i kruche. Jedzenie pieczonych warzyw nie tylko nie tuczy, ale dostarcza organizmowi wielu cennych witamin oraz minerałów.
Chrupanie na słodko?
Miłośnicy słodkich smaków skuszą się pewnie na naszą kolejną propozycję – chipsy owocowe. Krój owoce (jabłka, arbuzy, gruszki, banany czy truskawki) w cienkie plasterki i susz je w piekarniku bądź specjalnej suszarce. Chipsy owocowe nie potrzebują dodatkowych przypraw, jednak możesz wzbogacić ich smak cynamonem, wanilią bądź skropić sokiem z cytryny.
Takie chipsy bez wyrzutów sumienia możesz jeść nie tylko Ty, ale i Twoje dzieci. Są pyszne, kolorowe, o wiele zdrowsze i co najważniejsze – zawierają znacznie mniej kalorii.
Jak świeże jest Twoje podejście do odżywiania? Sprawdź w naszym quizie!
Trwa ładowanie komentarzy