
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek rozgniatamy i jak najdrobniej siekamy.
2. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.
3. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i wszystkie razem obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła.
4. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki. Łączymy je w garnku z przesmażonymi warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczką papryki cayenne, kilkoma ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie. Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej, lekko osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut.
5. Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i można go zmiksować na krem za pomocą blendera. Zanim jednak przystąpimy do miksowania, należy usunąć z garnka liście laurowe i ziele angielskie.
6. Gotową zupę nalewamy do talerza. Wyjątkowy smak potrawie nada pokruszony wędzony twaróg. Danie podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1272 dni temu
Uwielbiam :) Ja też daję do zupy seler i pietruszkę. Uważam, że dodają zupie charakteru. Nie rozumiem, dlaczego w większości przepisów w internecie jest marchew...Jest za słodka!
odpowiedz
1612 dni temu
Zupka pycha, bardz wszystkim smakuje, dziękuję pozdrawiam
odpowiedz
2329 dni temu
Sugeruję zawinąć zioła w gazę opatrunkową żeby nie szukać ich potem po patelni
odpowiedz
2327 dni temu
Dobry trik! :)
3078 dni temu
Wyszła dokładnie jak na zdjęciu :) Polecam dodać prażone pestki dyni lub nasiona słonecznika :)
odpowiedz
3085 dni temu
Przepis pierwsza klasa Polecam.
odpowiedz
4159 dni temu
Okrasa to najlepszy kucharz na swiecie uwielbiam z nim gotowac!
odpowiedz
4554 dni temu
a ja nastepnym razem dodam szczypte cayenne bo cos przesadzilam i wyszla za ostra :) dobra fajna zupa
odpowiedz
4562 dni temu
a ja zmodyfikowałem ten przepis i zamiast wędzonego twarogu dodałem ugrilowany na chrupko bekon można dodać także zacierki smakuje super
odpowiedz