Polędwica wieprzowa i ananas z woka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Chili oczyszczamy i pozbawiamy nasion, imbir i czosnek obieramy. Wszystko drobno siekamy i mieszamy z olejem rzepakowym. Polędwicę opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości ok. ½ cm. Marynujemy w oleju z przyprawami i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki.

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki o szerokości 1 cm. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w paski.

Ananasa osączamy, zbierając przy tym 150 ml soku.

Polędwicę osączamy (zbierając trochę oleju) i smażymy porcjami w rozgrzanym woku mniej więcej przez 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego i wyjmujemy. Wok wycieramy, rozgrzewamy w nim 1-2 łyżki przyprawionego oleju z mięsa. Paprykę i dymkę podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając. Dodajemy ananasa, smażymy przez 1-2 minuty. Rozcieńczamy sokiem z ananasa. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody, zagęszczamy nią warzywa. Ponownie dodajemy polędwicę, doprawiamy sosem sojowym i solą. Podajemy z ryżem.

Wskazówka: Zamiast ryżu można podać makaron azjatycki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    505 dni temu
    Hej. Jestem laikiem w gotowaniu. Ale gdy czasem usiade do gotowania to wychodzą dobre rzeczy. Polecam te potrawe. Smaczna. Na slodko.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    703 dni temu
    Zrobilam ale nie zakochalam sie w tej potrawie...

    odpowiedz

  • Sylviaczek Sylviaczek
    1030 dni temu
    Bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • AguAguAgu AguAguAgu
    1315 dni temu
    Bardzo dobre :-) zamiast ryżu użyliśmy tego przezroczystego makaronu :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram