Słodkie, greckie wakacje

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Lato nieuchronnie zmierza ku końcowi, ale ani na moment nie musimy żegnać się ze smakami, które kojarzą nam się z wakacjami, słońcem i piaszczystymi plażami południa Europy. Bardzo słodkie bałkańskie desery to skuteczny sposób na przywołanie pozytywnych, letnich wspomnień.

Dzisiaj nasz cukiernik Paweł Małecki zachęca do przygotowania wyjątkowego deseru pochodzącego z Grecji. Tym razem będzie to tradycyjna karidopita, czyli aromatyczne ciasto orzechowe nasączone ponczem pomarańczowym. Mistrz cukiernictwa zaproponował połączenie tego wypieku z jogurtowym kremem. Jeśli masz ochotę spróbować połączenia intensywnych w smaku orzechów włoskich, pachnących goździków, cynamonu i skórki pomarańczowej, to zarezerwuj godzinę i przygotuj kilka prostych składników. Zaczynamy?

Przenieś się do słonecznej Grecji i spróbuj intensywnie orzechowego ciasta z ponczem pomarańczowym i kremem.

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!