Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Z czego słynie Grecja? Z gorącego słońca, w którym dojrzewają soczyste owoce, z zawsze świeżych owoców morza, z sałatek, aromatycznych mięsnych zapiekanek. Grecja znana jest na całym świecie z fantastycznego jedzenia. Jednak czy wiesz, że słynie również ze swoich wyjątkowo słodkich deserów? Desery te stanowią ważny element życia kulinarnego wszystkich Greków. To nie tylko wyśmienita przekąska, pyszne zwieńczenie obiadu, ale też często samodzielne danie, śniadanie bądź kolacja dla mieszkańca tego kraju.
Na dobry początek dnia
W kuchni greckiej bakalii, miodu i owoców w różnej postaci nigdy za wiele! Grecy chętnie jadają słodkie, pożywne śniadania oparte właśnie na tych składnikach. Jeśli szukacie pomysłu na śniadanie bądź po prostu pyszny deser, włóżcie do salaterki dobrze schłodzony, gęsty, aksamitny jogurt typu greckiego, polejcie go złocistym miodem i posypcie obficie swoimi ulubionymi bakaliami oraz owocami. Owoce mogą być świeże, suszone, kandyzowane bądź karmelizowane. Takie danie nie tylko poprawi humor, ale też nasyci i doda energii na cały dzień.
Słynne, słodkie wypieki
Miód, bakalie i owoce stanowią podstawę najsłynniejszych słodkich wypieków kuchni greckiej. Baklawa to ciasto, którego mały kawałeczek nasyci nawet największych fanów słodyczy. Znakomite połączenie ciasta filo, migdałów, pistacji, niezwykle gęstego, regionalnego miodu oraz aromatycznych przypraw (cynamonu i goździków) zniewala podniebienia wielu smakoszy na całym świecie. Z migdałów, słodkich pomarańczy, cynamonu i semoliny Grecy pieką zaś swoje słynne ciasto migdałowe – halvas. Inny wyrób o podobnie brzmiącej nazwie – halva, czyli dobrze znana w naszym kraju chałwa, jest niezwykle popularny na Półwyspie Bałkańskim. Salonikos, czyli grecka chałwa sezamowa, produkowana według dawnych receptur z mielonych nasion sezamu, często jest pieczona i serwowana na gorąco. Najsłynniejsze ciasteczka greckie? Amygdalotá – migdałowe ciastka aromatyzowane wodą różaną bądź pomarańczową, które w zależności od regionu przybierają inny kształt: od okrągłych kuleczek po malutkie placuszki.
Cytrusowo i korzennie
Grecja jest krajem, w którym niezwykle chętnie sięga się po intensywne, ciężkie, korzenne przyprawy, jak: cynamon, goździki oraz anyż. Komponują się one idealnie z lekkimi, soczystymi, cytrusowymi aromatami owoców. Połączenie przypraw korzennych z pomarańczami bądź cytrynami jest w tym kraju niezwykle popularne i stanowi bazę wielu ciast oraz deserów. Słynne, greckie ciasto z orzechów włoskich – karydopita – pachnie pomarańczą, cytryną, goździkami i cynamonem.
Greckie słodycze to bakalie, miód, orzechy oraz karmelizowane owoce. Są wilgotne, sycące, niesamowicie słodkie, intensywne w smaku i aromacie. Ich korzenne nuty idealnie komponują się z ciemną, mocną kawą bądź kieliszkiem słynnego, anyżowego ouzo. Warto wybrać się w kulinarną podróż w te rejony, ponieważ nie bez powodu desery pochodzące z niewielkiego kraju na Półwyspie Bałkańskim są słynne na cały świat.
Trwa ładowanie komentarzy