Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska a meksykańska

Wszystkim tortilla kojarzy się z meksykańskimi plackami z mąki kukurydzianej bądź pszennej. Tortilla hiszpańska to zupełnie inny przysmak, wymagający odmiennych składników. Czym jest i jak się go przygotowuje?

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska, czyli tortilla de patatas, to rodzaj omletu z ziemniakami. Jak ją zrobić? Świeże jajka roztrzepujemy widelcem na jednolitą masę. Doprawimy solą i pieprzem. Następnie bierzemy obrane ze skórki, ugotowane ziemniaki i kroimy je w talarki. Do tego kroimy cebulę w piórka. Całość układamy warstwowo na patelni, zalewamy jajkami i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie tortillę ziemniaczaną osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Taka tortilla smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie jest to jedyny sposób, w jaki można przygotować ten przysmak. Hiszpanie czasem zapiekają taką tortillę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.

Z czym podawać tortillę hiszpańską?

Do podstawowego przepisu możemy dodawać nieograniczoną liczbę składników. Tortilla hiszpańska świetnie komponuje się z chorizo, oliwkami czarnymi i zielonymi, hiszpańskimi serami. A Ty z czym przygotujesz swoją tortillę?

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram