![Tortilla hiszpańska Tortilla hiszpańska](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/88bc1e1ba011-aa676330c0-KW_01_Hiszpanska_tortilla_ziemniaczana_13767_pl4421_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Tortilla hiszpańska a meksykańska
Wszystkim tortilla kojarzy się z meksykańskimi plackami z mąki kukurydzianej bądź pszennej. Tortilla hiszpańska to zupełnie inny przysmak, wymagający odmiennych składników. Czym jest i jak się go przygotowuje?
Tortilla hiszpańska
Tortilla hiszpańska, czyli tortilla de patatas, to rodzaj omletu z ziemniakami. Jak ją zrobić? Świeże jajka roztrzepujemy widelcem na jednolitą masę. Doprawimy solą i pieprzem. Następnie bierzemy obrane ze skórki, ugotowane ziemniaki i kroimy je w talarki. Do tego kroimy cebulę w piórka. Całość układamy warstwowo na patelni, zalewamy jajkami i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie tortillę ziemniaczaną osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Taka tortilla smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie jest to jedyny sposób, w jaki można przygotować ten przysmak. Hiszpanie czasem zapiekają taką tortillę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
Z czym podawać tortillę hiszpańską?
Do podstawowego przepisu możemy dodawać nieograniczoną liczbę składników. Tortilla hiszpańska świetnie komponuje się z chorizo, oliwkami czarnymi i zielonymi, hiszpańskimi serami. A Ty z czym przygotujesz swoją tortillę?
Trwa ładowanie komentarzy