Włoskie ciasta i ciasteczka

Włochy znane są nie tylko z doskonałych dań wytrawnych, lecz również z pysznych deserów. Sławę na całym świecie uzyskało tiramisu, panna cotta czy też zabaglione. Przy okazji Tygodnia Włoskiego w Lidlu koniecznie trzeba przyrządzić prawdziwie włoski deser. Paweł Małecki przygotował dwa przepisy na orzechowe słodkości. Pierwszą z nich są migdałowe florentynki – chrupiące ciasteczka, szybkie i proste w przygotowaniu. Większym wyzwaniem będzie panforte. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Jest to ciasto charakterystyczne dla środkowej części Włoch. Składa się głównie z orzechów oraz suszonych owoców. Cynamon, imbir oraz gałka muszkatołowa nadają ciastu piernikowy smak. Oddaj się orzechowej rozkoszy!

Panforte

Panforte

Florentynki migdałowe

Florentynki migdałowe

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram