Bez laktozy
Produkty bez laktozy – co to znaczy?
Choć określenie „bez laktozy” staje się coraz bardziej powszechne, wielokrotnie zastanawiamy się, co to właściwie znaczy dla naszego organizmu. Laktoza to nic innego jak cukier mleczny, który występuje w mleku ssaków. W związku z tym każdy produkt spożywczy, który powstaje na bazie mleka zwierzęcego, będzie go zawierał. Jeśli zatem zależy Wam na zakupie produktów bez laktozy, powinniście unikać mleka i jego pochodnych albo sięgać po zamienniki mające w składzie mleko roślinne. Kluczem do sukcesu w przypadku diety bez laktozy jest uważne zapoznawanie się z etykietami widniejącymi na produktach.
Desery bez laktozy
Najtrudniejszą rzeczą dla osób będących na diecie eliminującej laktozę jest chyba odmówienie sobie słodkiego co nieco. Na szczęście w Kuchni Lidla nie brakuje pomysłów na desery bez laktozy, możecie więc czerpać z niej pełnymi garściami! Zwłaszcza że niejeden przepis na ciasto bez laktozy przypadnie do gustu także weganom, którzy również unikają jedzenia nabiału. Niech nie zdziwi Was zatem fakt, że propozycja sernika na zimno bez laktozy w Kuchni Lidla jest zarazem przepisem na sernik wegański. Ciekawą odmianą sernika bez laktozy jest także tofurnik z borówkami. Spróbujcie koniecznie! A jeśli poszukujecie przepisu na krem do ciasta, który można przygotować bez laktozy, to skorzystajcie z przepisu Kingi Paruzel na wegański tort marchewkowy. Krem na bazie tofu i masła orzechowego z powodzeniem zastąpi jego tradycyjną wersję, a z ciastem marchewkowym, które przyrządzicie bez laktozy, będzie smakował wybornie!
Poniżej więcej przepisów na ciasta bez laktozy:
- brownie z buraków
- panforte
- crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- babka bananowa
- cynamonowe ciasto z jabłkami
Nie zapominajcie, że desery to także lody, a te również dostępne są w wersji bez laktozy. Najczęściej spotkacie się z wielosmakowymi sorbetami. W Kuchni Lidla znajdziecie przepisy na:
- sorbet arbuzowy
- sorbet kiwi na patyku
- sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- sorbet z zielonej herbaty i limonki
- sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Dieta bez laktozy – co jeść?
Przygotowanie potraw bez laktozy często rodzi dylematy. Biorąc pod uwagę zaopatrzenie sklepów – zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy przecież zaopatrzyć się w mleko bez laktozy, które w sprzedaży jest już dostępne zarówno w wersji dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wątpliwości nie budzi już nawet pozostała część nabiału, który coraz częściej dostępny jest bez laktozy – nikogo na przykład nie dziwi już twaróg czy mozzarella bez laktozy. A jeśli do tego dodacie przepisy na dania bez laktozy w Kuchni Lidla, to gotowanie będzie naprawdę proste i przyjemne! Sprawdźcie, jak będąc na diecie bez laktozy, dopasować przepisy w taki sposób, aby Wasz jadłospis składał się wyłącznie ze smacznych i wartościowych, a do tego zróżnicowanych potraw. Szukajcie inspiracji w Kuchni Lidla! A oto kilka z nich:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Ryż smażony z warzywami
Smażony ryż z warzywami, z dodatkiem sosu sojowego i jajka to pyszny i błyskawiczny obiad dla zabieganych. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!

Jabłkowy chutney z kolendrą
Przepyszny chutney z dodatkiem kolendry to niezwykle aromatyczny sos, który będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw, a nawet ryb. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Jabłkowy chutney z piwem
Wyjątkowy sos z jabłek z dodatkiem ciemnego piwa to świetny dodatek do mięs czy pieczonych warzyw. Zobacz, jak łatwo go zrobić!

Zimowa herbata
Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!

Cytryny w miodzie
Aromatyczne, sfermentowane w miodzie cytryny, które będą świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, lemoniady czy deserów.

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!
