Kuchnia francuska - Ryba pieczona - przepisy i pomysły:

Kuchnia francuska

Ryby

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jeśli ryba, to najlepiej z piekarnika. Pieczona postać tego przysmaku, pełnego wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka, jest wprost idealną propozycją obiadu czy kolacji. Tak przygotowana ryba nigdy się nie znudzi, bo towarzyszyć jej może mnóstwo dodatków. Kuchnia Lidla podpowie wam, jakich najlepiej użyć, aby wasze danie zniknęło ze stołu szybciej, niż się na nim pojawiło.

Przepisy na rybę z piekarnika

Jaka jest najlepsza ryba do pieczenia?

Najlepsza ryba z piekarnika — jak ją przygotować? Do pieczenia wbrew pozorom nadaje się większość dostępnych w sklepach ryb (zarówno morskich, jak i słodkowodnych), o ile posiada odrobinę tłuszczu. Jaka ryba do piekarnika będzie najsmaczniejsza? Najlepszym wyborem będzie upieczenie ryby w całości, gdyż zachowa wtedy najwięcej aromatu, a upieczone mięso będzie soczyste i lekko wilgotne. Co do gatunków, to sprawdza się tu najróżniejsze rodzaje ryb, zarówno te chudsze, jak i tłuściejsze. Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu ryb, sięgnij najpierw po te drugie (na przykład po łososia), ponieważ taką rybę trudniej wysuszyć.

Do pieczenia sprawdzi się tłusty łosoś, tuńczyk, flądra, a także halibut, dorsz, pstrąg czy makrela. Sekret tkwi nie w doborze rodzaju ryby, ale w jej odpowiednim przygotowaniu i przyprawieniu. Ryba zapiekana powinna być odpowiednio oporządzona, a potem upieczona w odpowiednio wysokiej temperaturze, która przyrumieni skórkę, ale nie pozwoli na wysuszenie mięsa. Jak zrobić to dobrze? Przygotowaliśmy dla Was kilka ogólnych wskazówek, które przydadzą Ci się w trakcie przyrządzania pieczonych ryb z dostępnych w Kuchni Lidla przepisów.

Jak zrobić dobrą rybę z piekarnika?

Jak zrobić rybę w piekarniku? Najważniejsze jest tu odpowiednie jej przygotowanie oraz pilnowanie czasu pieczenia, by zbytnio nie wysuszyć mięsa. Istnieją też drobne różnice pomiędzy przyrządzaniem ryby w całości oraz w kawałkach. Zacznijmy może od tego, jak upiec filet z ryby w piekarniku.

Filet możesz przygotować samemu. Jak? Należy odciąć płetwy i wyciągnąć skrzela oraz oczy, a potem rozciąć brzuch i pozbawić rybę wnętrzności. Na sam koniec należy naciąć rybę na skos od głowy, a potem idąc wzdłuż, nacina się rybę do tylnej płetwy. W ten sposób odsłania się mięso, które można odciąć zaraz przy kręgosłupie i filet jest gotowy. Możesz także kupić gotową, oprawioną rybę.

Fileta należy oczyścić z łusek, a potem zasolankować w roztworze wody z solą (o zawartości ok. 30% soli). Solankowanie sprawi, że mięso będzie delikatne i kruche, a białko nie zetnie się aż tak mocno w trakcie przypiekania. Po solankowaniu rybę naciera się oliwą i przyprawami oraz ziołami i wypieka w piecu, najlepiej bez folii, by móc kontrolować czas przypiekania.

A co z rybą w całości? Jak zrobić ją w piekarniku? Rybę należy przygotować tak jak do filetowania, wycinając wszystkie części, które spowodują gorzknienie ryby. W miejsce wnętrzności wsadza się świeże zioła, cytrusy i inne przyprawy, a następnie owija folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Ta technika pozwoli Ci na równomierne przypiekanie wszystkich kawałków mięsa — większe i grubsze będą równie pyszne co te drobniejsze. Jest ona też bezpieczniejsza, ponieważ ryby praktycznie nie da się przypalić. No, chyba że zostawi się ją w piekarniku na  godzinę. A skoro już jesteśmy przy czasie pieczenia – ile czasu powinno się piec rybę?

Jak i ile piec rybę w piekarniku w folii?

Ryba z piekarnika w folii – ile czasu powinna spędzić w piecu? Czas pieczenia ryby powinien być zależny od wielkości tuszy, tłustości mięsa oraz temperatury pieczenia. Ryba w folii może spędzić w piecu o wiele więcej czasu, niż wersja nieowinięta. W folii delikatnie mięso się poddusza.

Ile piec rybę w piekarniku w folii? Przyjmuje się, że rybę w całości powinno piec się przez maksymalnie 25 minut, a w kawałkach ok. 15 minut. Długość pieczenia powinna być dostosowana do wielkości i grubości ryby. Można także przyjąć zasadę, że 100 g ryby wypiekanej w 200 stopniach C powinno spędzić w piecu ok. 10-12 minut. Najlepszą metodą będzie sprawdzenie po 8 minutach stopnia jej wypieczenia.

Jak i ile piec rybę w piekarniku bez folii?

Ryba z piekarnika bez folii jest nieco trudniejsza do przygotowania, ponieważ trzeba poświęcić jej więcej uwagi. Kontrolowanie czasu przypiekania jest kluczowe w przypadku przygotowywania ryby bez folii. Jeśli chcesz piec ją solo, skróć czas pieczenia do 15 minut w całości i 8 minut w kawałkach. Zadbaj przy tym o to, aby skóra została delikatnie pocięta i dobrze pokryta olejem lub oliwą.

Jak upiec rybę, żeby była soczysta?

Żeby ryba pieczona w piekarniku była soczysta, należy ją wpierw zasolankować, a potem zamarynować w ziołach i cytrusach. Tak przygotowane mięso jest nawodnione od środka, a białko lekko ścięte, dzięki czemu woda wolniej wyparowywuje z mięsa.

Żeby mieć pewność, że wypiekana ryba będzie krucha i soczysta, najlepiej jest piec ją w całości owiniętą folią. Na soczystość mięsa wpływ może mieć także temperatura wypiekania — im wyższa będzie, tym łatwiej będzie wysuszyć tuszkę bądź całą rybę. Gdy zależy Ci na wilgotnym i delikatnym mięsie, ustaw piekarnik na temperaturę maksymalnie 200 stopni C.

Po czym poznać, że ryba jest upieczona?

Po czym poznać, że ryba jest upieczona? Najważniejszym wyznacznikiem jest stopień ścięcia białka. Jeśli widzisz, że kolor i struktura mięsa się zmieniły, to znak, że ryba się upiekła. W przypadku różowej ryby mięso nieco wyblaknie, a biała ryba stanie się mniej przezroczysta, bardziej mleczna. Struktura mięsa po upieczeniu powinna być krucha i łatwo odchodzić od skóry.

Jeśli nie masz pewności, zrób test i wsuń delikatnie widelec w kawałek mięsa — jeśli przejdzie bez oporu, a mięso rozpadnie się pod delikatnym uciskiem, to znaczy, że ryba jest już gotowa do jedzenia.

Co do ryby z piekarnika?

Jakie przyprawy i inne dodatki nadają się do ryby pieczonej w folii lub bez? Sposób przyprawiania w obu przypadkach wygląda podobnie, jednakże ryba pieczona bez folii powinna zostać bardziej natłuszczona od tej wypiekanej w folii.

Do ryb doskonale pasują świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek, oregano, lubczyk, kolendra oraz szałwia. Każde z tych ziół charakteryzuje się odmiennym smakiem i aromatem, który nada rybie wyjątkowego wyrazu. Ryby świetnie smakują z dodatkiem prostych przypraw takich jak sól, pieprz, ale możesz także pokusić się o dodanie suszonej papryki lub pieprzu cytrynowego.

Ryba idealnie komponuje się z cytrusami, czosnkiem, cebulą oraz papryką. Te dodatki można wsadzić do środka ryby albo obłożyć ją nimi dookoła i w ten sposób upiec. Przygotowując rybę, nie zapomnij o jej natłuszczeniu oliwą z oliwek lub masłem klarowanym. Tłuszcz nie tylko osłoni rybę przed wysuszeniem, ale będzie wspaniały nośnikiem smaku i aromatu.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!