Kuchnia francuska - Karp - przepisy i pomysły:

Kuchnia francuska

Ryby

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Chińczycy uważają karpia za symbol szczęścia. Zresztą w Polsce też wkładamy do portfela łuskę z wigilijnego karpia – ma ona zapewnić szczęście właśnie i przypływ gotówki przez cały rok. Ponadto karp jest smaczną i zdrową rybą, o której koniecznie musisz dowiedzieć się więcej!

Karp – co to za ryba?

Karp jest rybą słodkowodną z rodziny karpiowatych (Cyprinidae) najczęściej hodowaną na świecie. Jako pierwszy został udomowiony. Wyróżniamy karpia dzikiego (sazana), którym zarybia się rzeki, i karpia udomowionego. W Lidlu znajdziesz karpie z dwóch poważanych w Polsce hodowli – z Milicza i ze Starzawy. Zarówno karp milicki, jak i starzawski karmiony jest naturalną paszą – bez nawozów, pestycydów.

Dlaczego jemy karpia w czasie wigilii?

Karp dotarł do nas w XIII wieku z Azji. Hodowano go tam już od V wieku p.n.e. W Polsce pierwsi hodowali go zakonnicy, głównie cystersi. A ponieważ w średniowieczu ściśle przestrzegano postu, ryby stały się dobrą alternatywą dla mięs. Z okazji wigilii podawano karpia w klasztorach jako danie główne. Jego delikatny smak wydawał się idealny na ten uroczysty, ale jednak postny posiłek. Potem karp trafił także na stoły szlacheckie.

Czy karp jest zdrowy?

Karp jest bardzo zdrową rybą, niestety często niedocenianą i stosunkowo rzadko jedzoną. Być może dlatego, że w wielu miejscach niedostępną poza okresem poprzedzającym święta Bożego Narodzenia. Gdybyśmy jedli go regularnie, lepsza byłaby nasza pamięć i praca serca. Nie narzekalibyśmy też tak na kłopoty z odpornością organizmu.

Jakie wartości odżywcze ma karp?

Karp nazywany był rybą królewską. Być może dzięki walorom smakowym i wartościom odżywczym, jakie posiada. Jego mięso jest bogate w łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B. Zawiera minerały takie jak potas czy fosfor.

Ile kalorii ma karp?

100 g surowego karpia ma 110 kalorii.

Ile kalorii ma karp smażony?

Karpia smażymy zwykle w panierce z jajek i bułki tartej (czasem mąki). Pamiętaj więc, że wartość kaloryczna 100 g tak przyrządzonej ryby to już 162 kalorie! Karp pieczony ma nieco mniej, bo 147 kalorii.

Jak przyrządzić karpia?

Podczas kolacji wigilijnej jemy zwykle karpia smażonego oraz w galarecie, w niektórych regionach popularna jest też zupa rybna na bazie tej ryby. Karpia możesz jednak przyrządzić na wiele innych sposobów. Dusić, ugotować na parze, grillować, upiec albo uwędzić. Będzie świetny w zalewie octowej czy śmietanie. Przepisów na karpia jest wiele!

W Kuchni Lidla prócz tradycyjnych znajdziesz również oryginalne dania z karpia, np. burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli!

Jakie smaki lubi karp?

Do karpia pasują właściwie wszystkie przyprawy do ryb. Przede wszystkim sól, pieprz i cytryna. Lubi białe wino, pietruszkę, lubczyk, masło, chrzan. Nadają się do niego migdały, piwo, imbir, goździki, wszelkiego rodzaju papryki czy suszone grzyby.

Jak smażyć karpia?

Kawałki karpia solimy, obtaczamy w jajku i mące lub bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju lub klarowanym maśle. To chyba najprostszy, ale sprawdzony i szybki sposób smażenia. Spróbuj!

Jak pozbyć się smaku mułu z karpia?

Są osoby, które nie jedzą karpia z powodu jego specyficznego zapachu i posmaku mułu. Nie musisz się jednak tym martwić. Wystarczy, że przed przyrządzeniem wymoczysz mięso w mleku z dodatkiem pieprzu, czosnku lub soku z cytryny z roztartym suszonym majerankiem. Możesz też natrzeć karpia solą, opłukać i wysuszyć. Kolejnym neutralizatorem zapachu jest cebula – rybę obkładamy jej plastrami i zostawiamy na całą noc.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!