
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Namocz wcześniej rodzynki w rumie.
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy w garnku, następnie stopniowo wsypujemy około 80 g mąki i bardzo energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do piekarnika (35°C – termoobieg) na mniej więcej 20-25 minut.
Na patelni rozpuszczamy ok. 120 g masła. Żółtka i cukier ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem. Wyrabiamy przez chwilę, stopniowo dodając 400 g mąki. Następnie dodajemy lekko ostudzone, rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto wyciągamy z miksera i jeszcze przez chwilę wyrabiamy je ręcznie na blacie. Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 35°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Posiekane orzechy i namoczone rodzynki dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy (ilość wg uznania) i wyciskamy sok z połówki pomarańczy do masy makowej. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto (powinno być pulchne po naciśnięciu) wyrabiamy na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Po rozwałkowaniu ciasto przekładamy na pergamin i wykładamy na nie masę makową.
Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba końce ciasta podwijamy pod spód. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika (36-38°C – termoobieg) na 15 minut.
Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy, aby ostygło.
W miseczce ucieramy cukier puder (ok. 10-15 łyżek, dosypujemy stopniowo aż do uzyskania pożądanej konsystencji), sok z cytryny i odrobinę wody aż do uzyskania lukru.
Przestudzony strudel makowy polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3777 dni temu
Jaką mąkę użyć do makowca?
odpowiedz
3790 dni temu
Marcinie, w przypadku używania świeżego maku jest dokładnie tak, jak piszesz. My jednak w przepisie rekomendujemy wykorzystanie gotowej już masy makowej, która nie wymaga parzenia ani mielenia :)
odpowiedz
3792 dni temu
szkoda, ze nie jest opisane jak sparzyć mak aby był puszysty i nie gorzki, mak należy zagotowac w mleku, osączyć i zmielic dwukrotnie, upiekę na święta z tego przepisu i ocenię
odpowiedz