Babeczki marchewkowe z kremem śmietankowym i lawendą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • 12 papilotek do muffinów
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • moździerz

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy grubo siekamy. Mieszamy z marchewką i rodzynkami. Jaja, brązowy cukier i odrobinę soli ubijamy do momentu uzyskania gęstego kremu. Dolewamy olej, mieszając. Łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodajemy mieszankę z marchwi i ponownie mieszamy.

Krok 2: Pieczemy muffiny

Ciasto przelewamy do papilotek, które umieszczamy na blasze, lub do blaszki na muffiny, i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 25-30 minut. Studzimy.

Krok 3: Dekorujemy muffiny

Cukier i lawendę (w ilości według uznania) dokładnie rozgniatamy w moździerzu. Odsypujemy 2-3 łyżeczki, pozostałą ilość mieszamy z sokiem z pomarańczy. Dodajemy do serka i mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy każdą babeczkę kleksem kremu śmietankowego, posypujemy pozostałym cukrem z lawendą i kwiatami lawendy według uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!