Hamburger raz! (i to nie raz)

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Historia burgera

Trudno wyobrazić sobie potrawę bardziej identyfikowaną z amerykańską kuchnią niż hamburger. Skojarzenie to jest jednak tylko częściowo trafne, ponieważ korzenie hamburgera sięgają początku XIX wieku i kuchni tatarskiej. Pierwotny sposób powstawania hamburgerów był jednak mało apetyczny – kawałki wołowiny wkładane były pod siodło, gdzie podczas jazdy były rozgniatane. Dopiero wówczas wyjmowano je, przyprawiano i piekło nad ogniem. Pomysł podawania mięsa w postaci kotletów z mielonej wołowiny dotarł do Hamburga – miasta, któremu hamburgery zawdzięczają swoją nazwę. To stamtąd dopiero niemieccy imigranci przywieźli do Ameryki sposób na podawanie „mięsa z Hamburga”. W amerykańskiej restauracji hamburger zawitał po raz pierwszy dopiero w 1838 roku, a pierwsza prasowa wzmianka pojawiła się o nim 50 lat później.

Mimo to hamburgery nigdzie nie odniosły takiego sukcesu jak w Stanach Zjednoczonych! Początkowo podawane były w formie kotleta, dopiero na początku XX wieku kucharze wpadli na pomysł, by podać burgera w bułce. W 1921 roku powstała pierwsza restauracja specjalizująca się w tym amerykańskim daniu.

Jak smakuje hamburger?

To pytanie może wydać się zabawne, bo przecież trudno znaleźć osobę, która nigdy nie jadłaby tej popularnej amerykańskiej potrawy. Według definicji podręcznikowej hamburger to rodzaj kotleta z mielonego lub siekanego mięsa wołowego, uformowanego w kształcie płaskiego placka. Obecnie jednak burgery przygotowuje się również z innych rodzajów mięsa, ryb, a nawet znane są burgery wegetariańskie składające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub fasola.

W Stanach Zjednoczonych sukces odniosły hamburgery z dodatkiem sera (cheeseburgery), sosu BBQ lub ketchupu. Dziś jednak znamy burgery w setkach różnych kompozycji składników! Szkoda więc ograniczać się tylko do jednej z wersji. Jeśli macie ochotę na pysznego, oryginalnego burgera, wypróbujcie nasze przepisy z Kuchni Lidla!

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą

Hamburger zebra

Hamburger zebra

Grillowany burger teksański

Grillowany burger teksański

Hamburgery orzechowe w chlebie

Hamburgery orzechowe w chlebie

Burger z sandaczem z sosem z kaparów

Burger z sandaczem z sosem z kaparów

Meksykański hamburger

Meksykański hamburger

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!