Boże Narodzenie - Dziczyzna - przepisy i pomysły:

Boże Narodzenie

Dania mięsne

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Wykwintne i smakowite. Tak często postrzegamy dania z dziczyzny, które na polskich stołach goszczą bardzo rzadko. Dziczyzna dla wielu stanowi zagadkę kulinarną. Zupełnie niepotrzebnie. Dania główne z dziczyzny mogą stać się specjalnością kucharza, jeśli tylko pozna on podstawowe zasady ich przyrządzania.

Dziczyzna – przepisy mistrzów!

Dziczyzna na obiad? To naprawdę wyjątek w polskim domu. A szkoda, bo warto odkryć liczne zalety tego mięsa, tym bardziej że liczba przepisów na potrawy z dziczyzny ciągle rośnie. Dlatego Kuchnia Lidla wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom i proponuje całą gamę przepisów kulinarnych na dziczyznę.

Dania z dziczyzny – przepisy:

Generalnie podział przepisów na dziczyznę uwzględnia przepisy na dziczyznę z dzika, z sarny i z jelenia, czyli tzw. dziczyznę grubą, oraz przepisy kulinarne, w których występuje dziczyzna drobna, np. zające czy dzikie ptactwo. W przepisach na dziczyznę najczęściej jednak znajduje się mięso z dzika, sarny i jelenia. Jeśli chodzi natomiast o rodzaje dań przygotowanych na bazie tego mięsa, to zazwyczaj wyróżniamy w przepisach wędliny, gulasz, pieczeń, pasztet, a nawet bigos z dziczyzny.  

Dziczyzna – jak przygotować?

Dziczyznę można przyrządzić na wiele sposobów, ale trzeba pamiętać, że charakteryzuje się ona nieco większym stopniem twardości aniżeli drób czy wieprzowina. Z tego też powodu, planując przykładowo przygotowanie pieczonej dziczyzny albo dziczyzny z grilla, pamiętajmy, aby schłodzić ją wcześniej w przewiewnym miejscu, co sprawi, że znacznie zmięknie. Ważną kwestią są również przyprawy. Nie powinny być używane w nadmiarze, bo szybko zdominują smak dania, zamiast go podkreślić. Jeśli Wasze plany kulinarne uwzględniają więc jakąkolwiek dziczyznę, czy to pieczoną, czy z grilla, to weźcie pod uwagę przepisy, w których składnikami są nasze rodzime zioła, takie jak tymianek, rozmaryn albo majeranek. Ten ostatni szczególnie dobrze komponuje się z mieloną dziczyzną, na którą przepisy również znajdziecie w Kuchni Lidla. Podobna zasada doboru smaków obowiązuje, jeśli zastanawiacie się, z czym podawać dziczyznę. Najlepiej serwować ją z sezonowymi warzywami i owocami.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!