Ciasteczka kokosowe - przepisy i pomysły:

czekolada

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jedne z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciasteczek o obłędnie kokosowym smaku, czyli tzw. kokosanki. To oczywiście najpopularniejsza wersja ciastek powstałych z wiórków kokosowych, choć jak się okazuje, nie jedyna. W jaki sposób można urozmaicić ten tradycyjny przepis? Sprawdźcie już teraz w Kuchni Lidla!

Ciastka kokosowe

Każdy, kto lubi charakterystyczny smak kokosa, pokocha nasze ciasteczka kokosowe! Wielość odsłon tych popularnych przysmaków sprzyja odkryciu ulubionego wariantu! Wśród ciasteczek z kokosem coś dla siebie znajdą nawet weganie, którym polecamy skosztować wegańskiej odsłony owocowego à la bounty. Jego przygotowanie jest banalnie proste – nie potrzebujesz tu jajek czy mleka. Aby ciastka kokosowe smakowały, jak należy, użyj oleju kokosowego – to zresztą częsty składnik wegańskich przepisów. Oczywiście to nie wszystkie ciastka z wiórkami kokosowymi         bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Koniecznie wypróbuj zaskakujące smakiem pikantne kulki z morelami. Zestawiono w nich słodycz wiórków kokosowych, migdałów i słodkiego syropu z wyrazistymi przyprawami – gałką muszkatołową oraz cynamonem. To przepis na ciastka kokosowe, który rozgrzeje Cię w chłodne dni!

Ciasteczka kokosowe na specjalne okazje!       

Kokosowe ciastka od Kuchni Lidla to idealny smakołyk na specjalne okazje. Wśród nich warto wymienić choćby walentynki – zapoznaj się z naszymi serduszkami z malinami! To niezwykle łatwe w wykonaniu kokosowe ciasteczka, które możesz przygotować na randkę z bliską osobą lub potraktować je jako słodki, niezwykle uroczy podarunek! Przepis na ciastka kokosowe w tej odsłonie zakłada wykorzystanie podstawowych składników takich jak jajka, cukier, masło, mąka pszenna i oczywiście wiórki kokosowe.

W przepisach na ciasteczka kokosowe nierzadko pojawia się czekolada. Nic dziwnego! Smak kokosa oraz czekolady to wyśmienite połączenie. Jeśli lubisz wspomniane zestawienie, chrupiące i kruche ciastka kokosowe autorstwa Pawła Małeckiego to coś dla Ciebie. Stworzył on przepis na przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Ich przygotowanie nie powinno sprawić Ci najmniejszych problemów – wystarczy, że zmieszasz wszystkie składniki!

Kokosanki w różnych odsłonach     

Ciastka z wiórków kokosowych znane jako kokosanki to ogólnie rzecz biorąc, słodkie przekąski lub desery przygotowane z wiórków kokosowych i słodzonego mleka lub syropu. W kolekcji przepisów Kuchni Lidla ciastka kokosanki pojawiają się w dwóch odsłonach – klasycznej oraz czekoladowej. Każda z nich jest równie pyszna! Zresztą kokosanki to dobrze znany w Polsce przysmak. Najczęściej mają one postać ciasteczek kokosowych z białek. Chyba nie ma osoby, która nie skosztowała ich choć raz w życiu! Warto przy tym wspomnieć, że w rzeczywistości ciasteczka kokosanki cieszą się popularnością w wielu krajach i kuchniach na całym świecie, ze szczególnym naciskiem na regiony o tropikalnym klimacie, gdzie kokos to łatwo dostępny produkt. Ciastka kokosanki w zależności od pochodzenia przyjmują rozmaite formy i nieco różnią się smakiem.

Ciasteczka kokosowe – przepisy i pomysły       

Czym wzbogacić przepis na ciastka kokosanki?      Propozycja, której trudno się oprzeć to starta skórka pomarańczy. Możesz posypać nią gotowe wypieki lub dodać ją na etapie mieszania wszystkich składników. Ten niepozorny, owocowy dodatek sprawi, że domowe kokosanki zyskają niezrównany aromat oraz bogaty, cudownie zróżnicowany smak. Kokosanki na białkach lubią również towarzystwo orzechów. Drobno posiekane migdały, a także orzechy laskowe lub włoskie udoskonalają strukturę ciastek, wnosząc do ich prostej kompozycji przyjemną chrupkość. Za to niepoprawnym miłośnikom słodyczy polecamy upiec ciastka z wiórków kokosowych z białą czekoladą.

Niektóre przepisy na ciasteczka kokosanki sugerują nawet wykorzystanie likieru kawowego, karmelowego czy owocowego. Osoby, którym niestraszne są cukiernicze eksperymenty, z pewnością docenią i takie połączenia smaków.

Ciastka z kokosem dla najmłodszych

Ciastka kruche z kokosem to przysmak, który na pewno docenią najmłodsi! Efektownie udekorowane mogą stać się prawdziwym hitem na dziecięcym przyjęciu. Po prostu wykorzystaj dowolny przepis na kruche ciasteczka z kokosem z Kuchni Lidla i zadbaj o ich wyjątkową oprawę. Kolorowe posypki, polewy oraz jadalne brokaty w mgnieniu oka nadadzą wypiekom radosny wygląd oraz wywołają uśmiech nawet na twarzy największych niejadków! A jeśli zależy Ci na czymś naprawdę niecodziennym, ciastka z wiórków kokosowych ozdób kwiatami jadalnymi. Z pewnością wzbudzą zainteresowanie uczestników przyjęcia – niezależnie od tego, które urodziny obchodzą! Dzięki naszym przepisom wiesz już, jak się robi kokosanki, które powalą na kolana zarówno odwiecznych wielbicieli smaku kokosa, jak i osoby, które do tej pory unikały tego specjału.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!