Dania główne - Ośmiornice - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach, podajcie im jeden z największych owoców morza, czyli ośmiornice. Ich mięso pod wpływem mrożenia staje się jeszcze lepsze i nabiera tak pożądanej w smaku delikatności. W związku z tym nawet mniejsza dostępność ośmiornic w Polsce w porównaniu z krajami basenu Morza Śródziemnego nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować równie aromatyczne danie, jak w samej Hiszpanii czy Portugalii. Zresztą spójrzcie na wskazówki Kuchni Lidla, dzięki którym przygotowanie ośmiornicy nigdy nie było prostsze!

Ośmiornica – sprawdzone przepisy

Choć w polskich realiach ośmiornice to rzadko poszukiwane składniki przepisu na obiad czy kolację, to Kuchnia Lidla udowadnia, że nie warto z nich rezygnować. Kto raz spróbował mięsa ośmiornicy smażonej, pieczonej, gotowanej czy duszonej, z pewnością chętnie sięgnie po dokładkę. Ośmiornica, bez względu na sposób jej przygotowania, dobrze komponuje się z czosnkiem, tak jak poleca przyrządzić ją Kuchnia Lidla w jednym ze swoich przepisów. Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym, pachnąca aromatycznym czosnkiem to ciekawa propozycja, a przepis na pewno nie sprawi trudności nawet amatorom gotowania. Naprawdę trzeba tego spróbować! Podobnie jak ośmiornica grillowana, smaczną opcją jest również ta z patelni.

Jak przyrządzić ośmiornicę?

Ośmiornica, wbrew pozorom, nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy zapoznać się z kilkoma zasadami. Dzięki nim będziecie wiedzieć, jak prawidłowo oczyścić ośmiornicę, a następnie jak ją gotować. Jeśli dysponujecie zamrożoną wcześniej ośmiornicą, to etap oczyszczania możecie pominąć. W tym przypadku pozostaje już tylko rozmrozić ośmiornicę, odciąć jej głowę, usunąć aparat gębowy i zahartować jej macki we wrzątku, aby uniknąć gumowatej konsystencji mięsa. Szczegółów dowiecie się dzięki Kuchni Lidla, która udziela praktycznych wskazówek i podaje przepis na ośmiornicę z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym. Nie przejmujcie się więc, że nie macie pojęcia, jak ugotować ośmiornicę. Krótka lekcja kulinarna z Kuchnią Lidla skutecznie i szybko przybliży wam sztukę przyrządzania tego owocu morza.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!