Dania główne - Ośmiornice - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ośmiornica – sprawdzone przepisy
Choć w polskich realiach ośmiornice to rzadko poszukiwane składniki przepisu na obiad czy kolację, to Kuchnia Lidla udowadnia, że nie warto z nich rezygnować. Kto raz spróbował mięsa ośmiornicy smażonej, pieczonej, gotowanej czy duszonej, z pewnością chętnie sięgnie po dokładkę. Ośmiornica, bez względu na sposób jej przygotowania, dobrze komponuje się z czosnkiem, tak jak poleca przyrządzić ją Kuchnia Lidla w jednym ze swoich przepisów. Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym, pachnąca aromatycznym czosnkiem to ciekawa propozycja, a przepis na pewno nie sprawi trudności nawet amatorom gotowania. Naprawdę trzeba tego spróbować! Podobnie jak ośmiornica grillowana, smaczną opcją jest również ta z patelni.
Jak przyrządzić ośmiornicę?
Ośmiornica, wbrew pozorom, nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy zapoznać się z kilkoma zasadami. Dzięki nim będziecie wiedzieć, jak prawidłowo oczyścić ośmiornicę, a następnie jak ją gotować. Jeśli dysponujecie zamrożoną wcześniej ośmiornicą, to etap oczyszczania możecie pominąć. W tym przypadku pozostaje już tylko rozmrozić ośmiornicę, odciąć jej głowę, usunąć aparat gębowy i zahartować jej macki we wrzątku, aby uniknąć gumowatej konsystencji mięsa. Szczegółów dowiecie się dzięki Kuchni Lidla, która udziela praktycznych wskazówek i podaje przepis na ośmiornicę z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym. Nie przejmujcie się więc, że nie macie pojęcia, jak ugotować ośmiornicę. Krótka lekcja kulinarna z Kuchnią Lidla skutecznie i szybko przybliży wam sztukę przyrządzania tego owocu morza.