Kuchnia meksykańska - Domowe burgery - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Domowe burgery – skarbnica inspiracji w Kuchni Lidla
Nawet jeśli wydaje Ci się, że doskonale znasz burgery domowe, przepisy Kuchni Lidla poszerzą Twoje kulinarne horyzonty i zapewnią Twoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę. Znajdziesz coś dla siebie zarówno wtedy, gdy poszukujesz klasycznego wołowego burgera na obiad, jak i wtedy, gdy po głowie chodzi Ci raczej coś z kuchni wegetariańskiej czy nawet wegańskiej. Mało tego – wśród inspiracji znajdują się propozycje takie jak przepisy na burgery z wieprzowiną, burgery z kaczką czy znane i lubiane burgery rybne. Nasze przepisy na burgery zadowolą zatem nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Co bardzo ważne, polecane burgery na obiad w to większości przepisy, które zaliczamy do tych łatwych do przygotowania (kilka z nich należy do kategorii średnich). Jeszcze jedna dobra informacja dotycząca przepisów na nasze burgery jest taka, że to potrawy, które zazwyczaj przygotujesz bardzo szybko – w większości przypadków wystarczy Ci 30-40 minut, choć znajdziesz też propozycje, które zrealizujesz już w kwadrans! Przyjrzyj się najciekawszym rodzajom burgerów z różnych pysznych kategorii. Dzięki temu na pewno znajdziesz opcję idealną dla siebie… i swoich gości!
Burgery rybne – interesująca odmiana dla burgerów mięsnych
Jeśli znasz już nasze przepisy na domowe burgery z wołowiną w roli głównej, musisz dać szansę rybnym propozycjom. A tych w Kuchni Lidla jest sporo! Jedna z nich to łososiowy burger w fińskim pieczywie owsianym z sałatką z ogórkiem i sosem chrzanowym. To świetny wybór zawsze wtedy, gdy szukasz nieco lżejszej alternatywy dla hamburgera z kotletem. Jaki inny przepis na hamburgera w wersji rybnej może przypaść Ci do gustu? Choćby burger rybny i ogórkowy relish. To niestandardowe połączenie, w którym między dwiema połówkami chrupiącej bułeczki ląduje grillowana ryba – choćby łosoś. Towarzyszy mu m.in. ogórek, szalotka, orzeszki ziemne i papryczka chili. Inna opcja warta wypróbowania to burger z sandaczem z sosem z kaparów. To nietuzinkowa opcja kulinarna, która może przypaść do gustu każdemu miłośnikowi rybnych przysmaków. Pysznemu sandaczowi towarzyszy w niej jedyny w swoim rodzaju majonezowy sos kaparowy. Poszukując naprawdę oryginalnej wersji rybnego burgera, koniecznie wypróbuj wariant z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli według przepisu Karola Okrasy. To wybuchowa mieszanka tradycyjnych wpływów kuchni polskiej oraz inspiracji amerykańskich, historia i współczesność w jednej pysznej kanapce! A w sytuacji, gdy należysz do największych fanek czy fanów dorsza, poznaj podpowiedzi Karola w temacie burgerów rybnych z sałatką colesław. To nawet nie morze, ale ocean wyśmienitych smaków!
Przepis na najlepsze burgery wegetariańskie i wegańskie
Jak już wspominaliśmy, wśród przepisów na hamburgery znajduje się mnóstwo inspiracji właściwych dla tych, którzy unikają dań z mięsem czy rybą. Pisaliśmy, że w ulubionych przepisach możesz po prostu zastąpić burgera mięsnego tofu, albo też postawić na burger z fasoli. To jednak nie wszystkie smakowite inspiracje.
Jeśli gustujesz w tego typu kuchni, może zainteresować Cię wegański hamburger z przepisu Kingi Paruzel, a zatem roślinny grillowany burger z dwoma połówkami awokado, hummusem, kiełkami i siemieniem lnianym. Inny pomysł warty rozważenia to wegeburger z orientalnym sosem śliwkowym. Albo też zielony falafel burger ze słonecznikiem, pomidorem, sałatą rzymską i ogórkiem kiszonym. Ta wege propozycja nie tylko doskonale smakuje, ale też z gracją prezentuje się na talerzu! Jeśli natomiast przepadasz za burakami, daj szansę przepisowi na wegańskie burgery z kotletem z buraków w towarzystwie wielu pysznych warzyw i sosu z nerkowca. W poszukiwaniu niecodziennych połączeń, które zapewniają niesamowite efekty smakowe, wypróbuj jeszcze jedną propozycję – burger z cieciorki z dipem ananasowym! Pożywne kotlety hamburgerowe z ciecierzycy występują w nim w towarzystwie kukurydzy i jajka, ostrej papryczki i sera feta. Czy domyślasz się, ile wyrazistych smaków gości w tej potrawie? Jeśli nie, koniecznie sprawdź jak najprędzej! Co prawda na przygotowanie tego wegetariańskiego burgera z domowego przepisu będziesz potrzebować około 90 minut, warto wykazać się cierpliwością, ponieważ nagrodą okaże się prawdziwy skarb, który można śmiało zaliczyć do przepisów na najlepsze burgery. Możesz zaserwować te wege burgery wraz z długimi wykałaczkami, jeśli tylko takie masz w kuchni. Jak zatem widzisz – gdy nachodzi Cię ochota na zieloną alternatywę dla klasycznych mięsnych dań, składniki, które możesz wykorzystać do roślinnych burgerów, zachwycają swoim zróżnicowaniem! Może to właśnie one okażą się najlepszymi burgerami dla Ciebie?
Jak zrobić burgery z wołowiną? Dodatkowe propozycje
Na samym początku zaserwowaliśmy czytelnikom kilka przepisów na domowe burgery z mięsem wołowym. Rozumiemy, że dla wielu miłośników tych potraw to właśnie kotlety na burgery z wołowiny to jedyny właściwy synonim dobrego burgera. Dlatego też pragniemy zaskoczyć Cię kolejnymi inspiracjami w tym temacie! Na jaką propozycję możesz zatem skusić się po przetestowaniu przytoczonych już pomysłów na domowe hamburgery? Choćby na domowe pastrami, które gorąco poleca Karol Okrasa.
To niezwykle dobry burger o amerykańskim pochodzeniu. Do amerykańskiego dziedzictwa kulinarnego nawiązuje tu pastrami, czyli charakterystyczny sposób konserwowania wołowiny poprzez solenie i peklowanie. Temu burgerowi towarzyszą dodatki takie jak ogórek kiszony, sałata, cynamon, imbir, kardamon czy goździki. Mowa zatem o połączeniu kulinarnym, które wręcz oszałamia smakami! Każdemu fanowi intensywnych doznań smakowych i aromatycznych polecamy tę opcję na obiad. Przepis zaliczamy co prawda do tych dość trudnych (i czasochłonnych – przygotowanie takiego burgera może zająć nawet 8 godzin, a jeśli uwzględnimy etap peklowania mięsa – nawet 12 dni), jednak jego realizacja pozwoli Ci delektować się symfonią egzotycznych smaków, które czynią ten burger arcydziełem w kategorii domowych hamburgerów. Dla cierpliwych osób to obowiązkowy punkt na liście dań do wypróbowania!
Przejdźmy do kolejnej sprawdzonej propozycji z kategorii przepisów na domowe burgery. To cheeseburger z ketchupem z domowej roboty. Spokojnie – tym razem przyrządzanie tego pysznego burgera w domu zajmie Ci mniej niż godzinę. Nieodzownej (w tym przypadku) dobrze wypieczonej wołowinie towarzyszy tu m.in. ogórek konserwowy, ostra papryczka, prażona cebulka oraz – uwaga – szynka parmeńska. A zatem w tych okolicznościach tradycję amerykańską wzbogacają wpływy włoskie z Parmy. A szynka z okolic Parmy ma korzenie sięgające… czasów rzymskich! Czy musimy Cię dłużej przekonywać, że to nie tylko domowy burger, ale też fascynująca podróż kulinarna?
Pyszne hamburgery – inne mięsne propozycje, które pokochasz!
Znasz już mnóstwo pysznych wegeburgerów i burgerów wołowych Kuchni Lidla. Ale czy wiesz, że jeśli gustujesz w mięsnych potrawach, możesz też przygotować świetne hamburgery domowe z wieprzowiną czy mięsem kaczym? Także i w tym przypadku mamy kilka nietuzinkowych typów!
Jeśli od wołowiny wolisz wieprzowinę, hamburgery domowe, które z pewnością skradną Twoje podniebienie, to kanapki z pulled porkiem. Delikatnemu mięsu wieprzowemu towarzyszą w nim nieoczywiste dodatki takie jak papryczki chilli, pomidory pelati, pieprz, ogórki konserwowe i surowy boczek wędzony. Kompozycję tę dopełnia niepodrabialny domowy sos barbecue. Co to wszystko oznacza? Otóż to, że hamburgery domowe z pulled porkiem to urzekająca kompozycja smakowa bazująca na kontrastach – subtelność szarpanej wieprzowiny idealnie współgra z ostrymi akcentami zapewnionymi przez papryczki i pieprz oraz kwaśnymi nutami, które gwarantuje m.in. ogórek konserwowy. Szukałaś lub szukałeś przepisu na pysznego burgera z wieprzowiną? Nie musisz już szukać dłużej!
A teraz śmiała propozycja dla miłośników perełek kuchni regionalnych. Wielkopolski street food, a więc pyzy z kaczką! To z pewnością jedna z najoryginalniejszych propozycji na pyszne burgery o domowym charakterze. Podstawę tego dania stanowi oczywiście przygotowana po mistrzowsku kaczka, doprawiona sosem sezamowym i sosem sojowym, wzbogacona kolendrą, ostrą papryczką i limonką. Jak już się domyślasz – również w tym przypadku niezwykle ważne znaczenie dla charakteru dania mają niuanse ostre i kwaśne. Niezwykle ważne podczas przygotowania tych burgerowych pyz jest odpowiednie przygotowanie tradycyjnej wielkopolskiej czerwonej kapusty. Oraz samych pyz, które w tym przypadku zastępują tradycyjne bułki do burgerów. To wszystko z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale uspokajamy – według Karola Okrasy danie przyrządzisz mniej więcej w godzinę (jeśli tylko nieco wcześniej zajmiesz się gwiazdą tej kompozycji, czyli kaczką). To na pierwszy rzut oka bardzo dalekie odejście od klasyki, jednak nie mamy co do tego wątpliwości, że amerykańska kultura fast foodów oraz kuchnia wielkopolska mają wspólny mianownik!
Jak zrobić hamburgery? O czym pamiętać?
Składniki burgera to niezwykle bogata i zróżnicowana grupa produktów. Gdy mowa o kotletach, mogą być nimi zarówno tradycyjne kotlety wołowe, jak i szarpana wieprzowina czy mięso kaczki. Wege alternatywę dla wymienionych stanowią np. gotowe burgery roślinne, z tofu, sery czy domowej roboty kotleciki warzywne. Z przepisów Kuchni Lidla dowiesz się, jak zrobić burgery na dziesiątki różnych sposobów! Jeszcze bardziej zdumiewa liczba potencjalnych dodatków do burgerów – oprócz warzyw występują tu przecież także różne gatunki mięs, sosów i przypraw. Czy jednak o czymś nie zapomnieliśmy? Do najważniejszych składników burgera zaliczamy przecież bułki! A te możesz kupić w Lidlu, wykorzystać klasyczne bułki, czy też zdecydować się na tak niecodzienne rozwiązanie jak wspomniane wyżej pyzy. Jeśli pragniesz przygotować przepyszne bułeczki burgerowe w swoim domu, koniecznie sprawdź przepis na drożdżowe bułeczki do burgerów Pawła Małeckiego!
Wypróbuj wyselekcjonowane przepisy na burgery domowe Kuchni Lidla – pyszną alternatywę dla popularnych fast foodów!