Hamburgery - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Hamburger domowy – sprawdzone przepisy!
Nieważne, czy wybierzecie hamburgera wołowego, czy wieprzowego, jego główny składnik, czyli kotlet, powstaje zwykle z mięsa mielonego. To warto wiedzieć na początek, gdy zamierzacie samodzielnie przygotować hamburgera w domu. Klasykiem pozostaje oczywiście amerykański hamburger z wołowiny, jednak w polskiej kuchni można pozwolić sobie na lekką modyfikację i użyć wieprzowiny albo mieszanki tych mięs. Ważne, aby smak waszego hamburgera domowej roboty ostatecznie komponował się z resztą składników. Jeśli nie do końca wiecie jednak, jak zrobić hamburgery i z czym najlepiej je zestawiać, to spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla. W nich z pewnością odnajdziecie recepturę waszego ulubionego hamburgera domowego. Oto one:
- megahamburgery wieprzowe
- studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- meksykański hamburger
- hamburgery orzechowe w chlebie
- hamburger zebra
- hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Hamburger, jak wynika z przepisów Kuchni Lidla, najczęściej powstaje według tego samego schematu, który opiera się na smażeniu składników na patelni grillowej. Gdy więc wiadomo już, jak go zrobić, pozostaje tylko wziąć się do pracy, pamiętając o tym, że opcją mogą być hamburgery z piekarnika.
Jakie mięso na hamburgera?
Hamburgery można jadać z różnego rodzaju mięsem, choć oczywiście nic nie dorówna hamburgerowi wołowemu. W polskiej kuchni, ze względu na dostępność produktu, zdecydowanie łatwiej jest jednak przygotować hamburgera wieprzowego. W obu przypadkach jednak hamburger powstaje z mięsa mielonego, za wyjątkiem jego wersji drobiowej. Jak się okazuje, hamburger z kurczaka czy z indyka może zawierać całe kawałki mięsa. Spójrzcie na kilka przepisów Kuchni Lidla i przetestujcie różne propozycje: