Jadalne upominki

Grudzień to czas rodzinnej atmosfery, kulinarnych aromatów oraz obdarowywania najbliższych. Najdroższe prezenty to te, które płyną prosto z serca. Jeśli nie macie pomysłu na drobne upominki, sięgnijcie po nasze smaczne pomysły na jadalne podarunki.

Chrupiące, słodkie, urocze

Najprostszym pomysłem na jadalny prezent są ciasteczka. Kruche ciastka z orzechami, rodzynkami, żurawiną, zamknięte w estetycznym słoiczku bądź metalowym kolorowym pudełku, ucieszą każdego wielbiciela słodkości. Jeśli zależy Wam na podkreśleniu świątecznej atmosfery – miłym upominkiem będą zdobione pierniczki w kształcie klasycznych serduszek, gwiazdek, choinek. Jeśli wolisz bardziej szalone kształty – z pewnością znajdziesz foremki do wykrawania z dowolnym motywem. Dobrym pomysłem będzie nadanie ciastkom bardziej osobistego charakteru. Na rynku dostępne są stemple z napisami, wzorami, które odciskamy w surowym cieście.

Jeśli osoba obdarowywana uwielbia gotować, możesz podarować jej tak zwany „cookie jar”. Suche składniki układasz warstwowo w ozdobnym słoiku, tworząc ciekawą kompozycję. Na wieczku umieszczasz naklejkę ze sposobem wykonania ciasteczek bądź ciasta, z uwzględnieniem brakujących składników. Słoik możesz przewiązać kolorową wstążeczką.

Cukierkowy czar

Doskonałym pomysłem będą również własnoręcznie wykonane krówki, zapakowane w celofan, przewiązany gustowną wstążką. Jeśli przygotowujesz upominek dla osoby uwielbiającej czekoladę, możesz wykonać samodzielnie bombonierkę. Wykorzystaj do tego sylikonowe formy. Do każdej wsyp pokrojoną drobno czekoladę. Formę umieść w mikrofalówce i podgrzewaj przez 4-5 minut, dopóki czekolada się nie rozpuści. W płynnej czekoladzie umieść ulubione dodatki – migdały, orzechy włoskie, drobno pokrojone rodzynki, suszoną żurawinę czy morele. Odstaw formę do lodówki na 20 minut. W międzyczasie rozpuść w osobnym naczyniu dodatkową porcję czekolady i zalej formy do końca. Zostaw czekoladki w lodówce, by czekoladowa masa stężała. Możesz wykazać się wyobraźnią i zrobić kolorowe czekoladki, używając białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Tak przygotowane czekoladki możesz zapakować w celofan lub przełożyć do ładnego pudełeczka.

Słoiczek pełen aromatu

Wielbicielom herbat proponujemy podarować własnoręcznie przygotowane syropy. Dla tych, którzy nie rezygnują z aktywności, nawet przy największych mrozach, idealny będzie rozgrzewający syrop imbirowy lub cytryny w miodzie z rumem. W świąteczny nastrój wprawi czarna herbata z odrobiną syropu piernikowego lub z pomarańczową skórką w syropie. Prawda, że brzmi smacznie?

Jadalnymi niespodziankami sprawisz swoim bliskim wielką radość, zaś wykonanie upominków dostarczy Ci wiele satysfakcji!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram