Burak ćwikłowy jest gatunkiem buraka zwyczajnego. Burak ma jadalny kulisty korzeń, gruby u nasady, zwężający się ku dołowi. Z korzenia wyrastają liście – w zależności od odmiany – okrągłe lub trójkątne w kolorze od zielonego do fioletowoczerwonego.
Jakie ma właściwości?
Buraki są wspaniałym źródłem kwasu foliowego, dlatego jest to warzywo idealne dla kobiet planujących ciążę lub będących już w ciąży. Foliany zapobiegają wadom rozwojowym płodu. Prócz kwasu foliowego zawierają cenny antyoksydant – betaninę, która działa przeciwzapalnie i pomaga w procesach detoksykacji organizmu. Buraki są niskokaloryczne, więc mogą się znaleźć w diecie osób odchudzających się, czy też dbających o linię.
Jak je jeść?
Jeśli je gotujemy lub pieczemy, warto zostawić im skórkę i obrać je bezpośrednio przed spożyciem. Warto również zwrócić uwagę na czas obróbki termicznej – im jest krótszy, tym lepiej! Pieczenie tego warzywa powinno trwać krócej niż godzinę.
Ciekawostka
Skoncentrowany sok z buraków pozwala na dłużej wstrzymać oddech i zwiększa wytrzymałość fizyczną.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
Wartość energetyczna – 43 kcal
Białko – 1,61 g
Węglowodany – 9,56 g
Tłuszcz – 2,8 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA