Papaja to owoc egzotyczny. W kształcie jest kulista, nieco wydłużona, przypomina dużą gruszkę. Gruba skórka zazwyczaj przybiera barwę zieloną, czerwoną lub pomarańczową. Wnętrze skrywa pomarańczowy soczysty miąższ, sam środek owocu zaś wypełniony jest czarnymi kuleczkami – nasionami, które w smaku przypominają kiełki rzeżuchy.
Jak ją wybierać?
Kupując papaję, powinniśmy zwrócić uwagę na kolor skórki owocu. Pomarańczowo-czerwone przebarwienia świadczą o dojrzałości. Owoc powinien być lekko miękki. Powinniśmy omijać papaje, które są obite, mają widoczne „siniaki” na skórce. Dojrzały owoc powinniśmy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni.
Jakie ma właściwości?
Papaja zawiera wiele cennych składników. Prócz witaminy C i A, kwasu foliowego, magnezu i potasu owoc bogaty jest w błonnik, który obniża stężenie cholesterolu. Ponadto papaja zawiera unikalny enzym trawienny – papainę, który działa przeciwzapalnie i pomaga w gojeniu się ran. Dzięki składnikom antyoksydacyjnym może chronić mężczyzn przed nowotworem prostaty.
Ciekawostki
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać papai, która jest niedojrzała. Interesujący jest fakt, że osoby, które mają uczulenie na lateks, z wielkim prawdopodobieństwem będą również uczulone na papaję.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 43 kcal
• Białko – 0,47 g
• Węglowodany – 10,82 g
• Tłuszcz – 0,26 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA