Kaki to owoc drzewa persymony. Występuje pod wieloma nazwami – hurma, hebanek, persymona, sharon. Persymona rośnie przede wszystkim w Azji, wykorzystywana jest chętnie w kuchni japońskiej.
Jak wygląda?
Owoce kaki mają ok. 10 cm średnicy i przypominają nieco pomidory. Z pomidorem mają cechę wspólną – oba są owocami sklasyfikowanymi jako jagody. Pokryte są twardawą, błyszczącą, jasnopomarańczową skórką. Miąższ jest kruchy i soczysty. W smaku owoce kaki przypominają nieco śliwkę, niektórzy wyczuwają posmak gruszki, pomidora lub moreli. Owoce dojrzewają zarówno w cieple, jak i niskich temperaturach.
Jakie ma właściwości?
Najbardziej popularny, spotykany w polskich sklepach gatunek persymony jest słodki. Zawiera witaminę A oraz C. Dobrze komponuje się z innymi owocami, dlatego może stanowić jeden ze składników sałatki owocowej. Owoce można spożywać samodzielnie, z dodatkiem soku cytrynowego lub pomarańczowego. Niektórzy proponują jeść kaki lekko zmrożone lub w postaci sorbetu. Jedni obierają owoce ze skórki i kroją je na cząstki, inni preferują stosowanie podobnej techniki co w przypadku kiwi – łyżeczką wydobywamy miąższ z połówki owocu.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 70 kcal
• Białko – 0,6 g
• Węglowodany – 18,6 g
• Tłuszcz – 0,2 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA