Pomelo

Pomelo, inaczej zwane szadokiem – na cześć brytyjskiego kapitana Shaddocka, zadziwia nie tylko swoją wielkością. Ten największy z rodziny cytrusów owoc, osiągający nawet do 30 cm średnicy i 3 kg wagi, pokonuje swoich krewniaków przede wszystkim pod względem zawartości witaminy C oraz liczby antyoksydantów. Nie dość, że zawiera ich najwięcej spośród cytrusów, to jeszcze wyśmienicie smakuje – jak połączenie pomarańczy i grejpfruta.

Co to jest pomelo?

Pomelo to owoc z rodziny cytrusów będący odmianą pomarańczy olbrzymiej. Jego skórka, która osiąga grubość nawet do 5 cm, przybiera kolor żółty, jasnożółty lub różowy. Miąższ z kolei może być biały, żółty lub czerwony. Choć z wyglądu przypomina cieszącego się większą popularnością w Polsce grejpfruta, to wielu zaskoczy zapewne fakt, że, wbrew pozorom, to właśnie on zawdzięcza swe istnienie pomelo. Grejpfrut to bowiem owoc związku pomarańczy chińskiej i pomelo. Mimo wielu podobieństw bardzo łatwo je odróżnić. Pomelo jest zdecydowanie większe i kształtem przypomina bardziej gruszkę aniżeli pomarańczę.

Jak rośnie pomelo?

Pomelo rośnie naturalnie w lasach tropikalnych. Drzewo osiąga wysokość 12, a zdarza się, że nawet 15 m. Z kwiatów o białych płatkach rodzą się duże i ciężkie owoce.

Gdzie rośnie pomelo?

Pomelo wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie sprzyjający klimat tropikalny pozwala na wydanie drzewom dorodnych owoców. Najwięcej z nich uprawia się aktualnie w Indiach, Chinach, Tajlandii i na Malajach. Z produkcji przetworów bazujących na pomelo znana jest w szczególności miejscowość Ipoh, znajdująca się na północy Malezji. To właśnie w jej okolicach zlokalizowane są największe aktualnie uprawy tego owocu.

Ile kalorii ma pomelo?

Wszystkich, którzy liczą kalorie i dbają o linię, ucieszy z pewnością informacja, że pomelo to niskokaloryczny, ale jednocześnie bardzo sycący owoc. Okazuje się bowiem, że 100 g miąższu zawiera jedynie ok. 40 kcal. Ponadto znajdziemy w nim dużą ilość błonnika, a także enzym wpływający na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Jak smakuje pomelo?

Pomelo, w odróżnieniu od spokrewnionego grejpfruta, jest słodsze i mniej kwaskowate. Choć owoc ten nie należy do zbyt soczystych, to wielu osobom może przypaść do gustu ze względu na swój wyważony smak, oscylujący pomiędzy słodyczą pomarańczy a gorzką nutą grejpfruta. To właśnie ten specyficzny posmak wyróżnia pomelo spośród pozostałych cytrusów.

Jak jeść pomelo?

Pomelo najlepiej smakuje w swojej naturalnej postaci, czyli na surowo. Wtedy też zachowuje swoje liczne wartości odżywcze, nie tracąc przy tym soczystości oraz zapachu. Mimo grubej skórki i pracochłonnego procesu jej zdejmowania, warto poświęcić trochę czasu na obranie pomelo i dotarcie do miąższu. Oczywiście, wersja dla bardziej leniwych przewiduje prostsze rozwiązanie, które sprowadza się do przekrojenia owocu na pół i wydobycie jego jadalnej części za pomocą łyżeczki.                            

Jak wybrać pomelo?

Głównym kryterium wyboru pomelo spośród okazów dostępnych na sklepowych półkach powinna być jego waga. Ciężar owocu określa w tym przypadku jego świeżość oraz soczystość, dlatego im więcej waży, tym bardziej jest wartościowy. Lżejsze sztuki mogą okazać się wysuszone i pozbawione miąższu. Kolor nie odgrywa tutaj aż tak dużej roli, bo jak wspomniano wcześniej, pomelo może występować w różnych odcieniach żółci i czerwieni.

Kiedy jest sezon na pomelo?

Zapach pomarańczy, mandarynek przywodzi nam na myśl późną jesień i zimę. Nie bez przyczyny! Ze względu na pochodzenie owoców cytrusowych, do których należy pomelo, optymalnym okresem ich spożywania w Polsce jest sezon jesienno-zimowy. To właśnie wtedy na półkuli południowej dojrzewają najsmaczniejsze okazy tego owocu.

Kiedy pomelo jest dojrzałe?

Pomelo potrzebuje aż kilku miesięcy, aby stało się jadalne. Ze względu na swą dużą wagę owoce te dojrzewają prawie cały rok, w zależności od odmiany. Najwcześniejszego zbioru pomelo można dokonać po 8 miesiącach od ich pojawienia się na gałęziach. Co ciekawe, dojrzały owoc kupiony w sklepie może zachować swoją świeżość nawet przez 4 miesiące, pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce.                               

Jak obrać pomelo?

Jak każdy owoc egzotyczny, pomelo przed spożyciem należy dokładnie umyć, najlepiej używając do tego szorstkiej gąbki lub szczoteczki. Podobnie jak grejpfrut czy pomarańczę, obieramy je ze skórki, uprzednio nacinając ją nożem wzdłuż i wszerz w kilku miejscach. Następnie ściągamy skórkę, rozpoczynając od nasady owocu. Pomelo jest podzielone na kilka części otoczonych gorzkimi błonkami, dlatego do kolejnych kroków należy ich zdjęcie oraz wydobycie z owocu głównej treści, tj. miąższu. Unikamy, rzecz jasna, dość dużych, nienadających się do zjedzenia pestek, które znajdują się w pomelo.

Co można zrobić z pomelo?

Pomelo to świetna baza do sałatek, zarówno owocowych, jak i warzywnych. Znakomicie komponuje się z ananasem, kokosem, truskawkami czy też ogórkiem, szalotką, imbirem i czarnym pieprzem. W wersji słodkiej możemy przygotować z niego smaczny deser, dodając na przykład orzeszki. Głównym elementem owocu wykorzystywanym do deserów jest jednak skórka, która po skandyzowaniu nadaje potrawie wyjątkowy cytrusowy aromat. Miąższ z kolei wykorzystamy do przyrządzenia marmolady, dżemów i soków. W rodzimej kuchni azjatyckiej, z której warto czerpać inspiracje, popularnością cieszą się natomiast dania z krewetek, ryb, kurczaka, a nawet wieprzowiny wzbogacone właśnie o pomelo.

Oprócz zalet kulinarnych pomelo ma liczne właściwości lecznicze. Ich lista jest naprawdę długa. Pomelo odgrywa ważną rolę w profilaktyce i leczeniu nowotworów, wzmacnia odporność i zwalcza infekcje, pomaga też obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto poprawia pracę układu krążenia, łagodzi zgagę i jest doskonałym antydepresantem. O wszystkich walorach tego owocu najlepiej przekonać się jednak osobiście.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram