Placuszki ziemniaczane z sałatką z rukoli i pomidorkami daktylowymi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę

Sposób przygotowania:

KROK 1: ŚCIERAMY I DOPRAWIAMY WARZYWA

Ziemniaki i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dowolnych oczkach. Starte warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na ok. 10 minut.

KROK 2: SMAŻYMY PLACKI

Starte warzywa odciskamy z nadmiaru płynu. Na patelni rozgrzewamy olej. Ze startych warzyw formujemy w dłoniach okrągłe placuszki i smażymy z obu stron na średnim ogniu.

KROK 3: PODSMAŻAMY POMIDORKI

Pomidorki podsmażamy przez ok. 1 minutę na oleju, solimy do smaku i zdejmujemy z patelni.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy do niego syrop klonowy, olej z orzechów włoskich, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

KROK 5: PODAJEMY PLACUSZKI

Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzach. Ser wegański kroimy na kawałki i rozkładamy na listkach rukoli. Sałatkę skrapiamy dressingiem. Na talerze wykładamy placuszki ziemniaczano-marchewkowe i podsmażone pomidorki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Mr.Mister Mr.Mister
    7 dni temu
    Wszystko wspaniale, tylko brakuje proporcji ;)

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!