
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych i grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj, osusz i owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec czasu wyznaczonego na pieczenie sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, nakłuwając je za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Upieczone, odstaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
KROK 3: FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaczane łódeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Komentarze (0)