
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych i grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj, osusz i owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec czasu wyznaczonego na pieczenie sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, nakłuwając je za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Upieczone, odstaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
KROK 3: FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaczane łódeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!

Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!

Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Zobacz przepisy
na lato
- Zalewajka
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Deser z tapioką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)