Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych i grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj, osusz i owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec czasu wyznaczonego na pieczenie sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, nakłuwając je za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Upieczone, odstaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
KROK 3: FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaczane łódeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!
Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imam bayildi – nadziewane bakłażany
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Faszerowane papryki na Halloween
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Peperonata
- Placki z szynką i serem
- Surówka z pora
- Krokiety z serem pavé
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Ciastka z grzybami
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Cytryny w miodzie
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Kapusta z grochem
- Kaszotto z młodą kapustą
- Tołpyga w jajecznicy
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Kanapki z serem, szynką i warzywami
- Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
- Świąteczna focaccia
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Kompot truskawkowy
- Kapuśniak na gęsinie
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Komentarze (0)