Boże Narodzenie - Granola - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Co to granola?
Granola to nic innego, jak musli tylko w wersji zapiekanej, z dodatkiem wybranego słodziwa, np. cukru, miodu, syropu z agawy, daktylowego czy jeszcze innego. To zgrabne połączenie płatków zbożowych (m.in. z bakaliami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni) podbija ostatnio kubki smakowe Polaków. Jeśli więc i was opanowała chęć spróbowania granoli przygotowanej według domowej receptury, to nie czekajcie dłużej, tylko udajcie się po przepis do Kuchni Lidla!
Jak zrobić granolę?
Granola, czyli zapiekane musli, jest wdzięcznym przysmakiem śniadaniowym, który nie wymaga skomplikowanego przepisu, choć oczywiście nie każdy wie, jak ją zrobić. Wystarczy zmieszać ulubione płatki śniadaniowe oraz dodatki, takie jak suszone owoce, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni. Następnie wymieszać np. z miodem, wyłożyć na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość po zapiekaniu przez ok. 30 minut nazwać można właśnie śniadaniową granolą.
Granola fit – sprawdzone przepisy!
Granola czy też musli z natury są fit, chyba że zamiast niskokalorycznego słodziwa użyjecie po prostu cukru. Z reguły jednak prawdziwa granola z płatków owsianych jest bez cukru, bo dodaje się do niej miód albo jego zamienniki w postaci np. syropu z agawy, daktylowego czy też klonowego. Nawet granola czekoladowa może być przyrządzona według przepisu, który sugeruje użycie fit składników, takich jak kakao czy gorzka czekolada. Koniecznie skorzystajcie z przepisów Kuchni Lidla na granolę fit z jogurtem i owocami. Możecie być pewni, że według tych przepisów na granolę przygotujecie zdrowy i smaczny posiłek, który nie wpłynie ujemnie na waszą sylwetkę.