
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- płaskie naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Prażymy orzechy
Orzechy włoskie i laskowe parzymy we wrzątku lub prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu). Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2: Pieczemy granolę
W naczyniu mieszamy orzechy (laskowe, włoskie), pokrojone suszone morele, żurawiny i śliwki, pestki dyni i ziarna słonecznika, płatki owsiane i kukurydziane. Polewamy miodem i wstawiamy w płaskim naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy około 20 minut, aż do zarumienienia. Granolę możemy podawać z jogurtem i owocami, układając warstwy: granola, jogurt, owoce na wierzchu.
Zobacz podobne
przepisy
Owsianka i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!

3 sposoby na jesienne śniadanie
Rozgrzewające pomysły na śniadanie – batoniki czekoladowe, musli z jabłkiem i dynią, owsianka! Wypróbuj!

Owocowa owsianka miodowo-cynamonowa
Sycąca, zdrowa, słodka, pyszna – owsianka ma same zalety! To doskonały pomysł na smaczne śniadanie pełne witamin.

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.


Komentarze (4)
123 dni temu
Czy orzechy trzeba prażyć ? Po co ?
odpowiedz
121 dni temu
Orzechów nie trzeba prażyć przed pieczeniem. Natomiast warto je sparzyć lub podgrzać w piecu, aby łatwiej obierały się ze skórki.
2154 dni temu
Nie ma informacji, ile czasu w piekarniku trzymamy granolę. :)
odpowiedz
2154 dni temu
około 20 minut :)
zobacz wszystkie