Granola

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • płaskie naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Prażymy orzechy

Orzechy włoskie i laskowe parzymy we wrzątku lub prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu). Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2: Pieczemy granolę

W naczyniu mieszamy orzechy (laskowe, włoskie), pokrojone suszone morele, żurawiny i śliwki, pestki dyni i ziarna słonecznika, płatki owsiane i kukurydziane. Polewamy miodem i wstawiamy w płaskim naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy około 20 minut, aż do zarumienienia. Granolę możemy podawać z jogurtem i owocami, układając warstwy: granola, jogurt, owoce na wierzchu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    507 dni temu
    Czy orzechy trzeba prażyć ? Po co ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    504 dni temu
    Orzechów nie trzeba prażyć przed pieczeniem. Natomiast warto je sparzyć lub podgrzać w piecu, aby łatwiej obierały się ze skórki.
  • Gość Gość
    2538 dni temu
    Nie ma informacji, ile czasu w piekarniku trzymamy granolę. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2537 dni temu
    około 20 minut :)

Granola – co to takiego? 

Tym razem wśród naszych przepisów pojawiła się propozycja Doroty Wellman! Poleca ona znakomitą granolę, która fantastycznie sprawdzi się jako pyszne, sycące śniadanie, lunch czy nawet kolacja. Co ją wyróżnia? To wyjątkowo prosty przepis na domową granolę, z którym poradzisz sobie w zaledwie 30 minut. Nawet osoby bez doświadczenia w kulinariach dadzą sobie radę! Ale od początku – co to jest granola? Otóż tym mianem określa się mieszankę prażonych ziaren, orzechów oraz suszonych owoców. Tak naprawdę jednak od Ciebie zależy, co się w niej znajdzie. Nasz przepis na granolę zawiera również świeże owoce, które wnoszą do kompozycji odświeżające akcenty. Granolę zwykle jada się z mlekiem lub dowolnym jogurtem. Jednak nierzadko staje się ona składnikiem batoników, deserów czy nawet ciast. Najlepsza granola powinna być idealnie chrupiąca, dlatego jej składniki wypieka się w piekarniku.

Warto też wspomnieć o pochodzeniu tego znanego na całym świecie przysmaku. Pierwszy przepis na granolę pochodzi z Dansville w stanie Nowy Jork, a skomponował go dr James Caleb Jackson w Jackson Sanatorium w 1894 r. Co ciekawe, podobny przepis wymyślił John Harvey Kellogg, który początkowo nazwał go granulą i dopiero później zmienił tę nazwę na granolę.

Nie pozostaje Ci nic inne niż sprawdzenie, jak zrobić domową granolę. Dzięki naszym wskazówkom ten fantastyczny przysmak nie będzie miał przed Tobą tajemnic.

Jak zrobić granolę? Kilka użytecznych wskazówek

Podany przepis na granolę jest banalnie prosty – stosuj się do wszystkich porad, a z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę! Oto więc kilka wskazówek, dotyczących tego, jak zrobić granolę.

  • Kluczowy składnik granoli to oczywiście płatki owsiane – właśnie one (z niewielkim dodatkiem płatków kukurydzianych) odpowiadają za charakterystyczną chrupkość granoli. W tym przypadku spaja je miód, jednak to tylko jedna z opcji, ponieważ z powodzeniem możesz zastąpić go innym słodkim składnikiem. Doskonale sprawdzi się choćby syrop z agawy lub klonowy.
  • Do domowej granoli możesz dodać nieco nierafinowanego oleju kokosowego, ewentualnie oleju z pestek winogron czy oleju ryżowego. Olej roślinny zapewnia chrupiącą konsystencję i ułatwia prażenie się płatków oraz pozostałych składników w piekarniku.
  • Przygotowując granolę z piekarnika, uważaj na kolejność składników. Bardzo ważne jest wcześniejsze przygotowanie orzechów. Porządne moczenie poprawia ich smak, sprawiając, że są bardziej chrupiące i delikatne w konsystencji. Podobnie działa ich wypiekanie – wybierz po prostu opcję, która bardziej Ci odpowiada.
  • Po wypieczeniu składników zadbaj o prawidłowe przechowywanie granoli. Upewnij się, całkowicie wystygła, po czym umieść ją w szczelnym pojemniku lub słoiku, aby zminimalizować jej kontakt z powietrzem, które przyspiesza proces utraty chrupkości! Pojemnik z granolą trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i promieni słonecznych. Wysoka temperatura sprawia, że granola mięknie. Unikaj też przechowywania jej w miejscach, gdzie może mieć kontakt z wilgocią, ponieważ ta prowadzi do sklejania się składników. Ponadto kiedy do granoli dodajesz suszone owoce czy orzechy, możesz przechowywać ją oddzielnie, a dodawać tuż przed podaniem.

Granola – przepis Kuchni Lidla, który możesz dowolnie wzbogacić!

Musisz wiedzieć, że to nie jedyna odsłona granoli, którą warto przyrządzić. Tak naprawdę dobór składników zależy wyłącznie od Ciebie. Nasza granola z płatków owsianych może posłużyć Ci za bazę do samodzielnych odkryć kulinarnych. W podanym przepisie na prostą granolę radzimy Ci użyć orzechów włoskich i laskowych. Smakują fantastycznie, ale masz też inne opcje do wyboru. Jedna z nich to migdały nadające granoli delikatny smak i chrupkość. Możesz dodać je w postaci pokruszonych kawałków, słupków lub płatków. Z kolei orzechy brazylijskie mają intensywny smak, który sprawi, że domowa granola z miodem nabierze charakteru. Ponadto wiele osób ceni smak orzechów nerkowca, które cechuje nie tylko przyjemna słodkość, ale i znakomita struktura. Inne propozycje? Domowa granola crunchy dobrze smakuje z orzechami macadamia, pekan, a nawet popularnymi orzechami ziemnymi. Twórz dowolne mieszanki lub postaw na tylko jeden rodzaj orzechów!

Trudno wyobrazić sobie przepis na fit granolę bez dodatku świeżych owoców! My radzimy Ci sięgnąć po maliny oraz borówki. Ale nie tylko owoce leśne pasują do granoli. Możesz skusić się na wariant egzotyczny z dodatkiem bananów, pomarańczy czy kokosa. Inna opcja to swojskie jabłka oraz gruszki pokrojone w plasterki lub niewielkie kawałki. Truskawki, mango, ananas oraz kiwi to kolejne propozycje, które uczynią Twoje śniadanie kolorowym i prawdziwie wyśmienitym!

Chrupiąca granola   dobrze smakuje również z rozmaitymi suszonymi owocami. Suszona śliwka, żurawina oraz morela to nasz pomysł na śniadaniowe zestawienie smaków. Inne możliwości to rodzynki oraz daktyle, które dodadzą granoli słodyczy. Bardzo dobry wybór to kawałki suszonego jabłka, gruszki a nawet kandyzowane wiśnie, suszone banany, mango czy papaja. Komponuj z ich użyciem dowolne mieszanki zgodnie ze swoim preferencjami danego dnia. Skoro już wyjaśniliśmy kwestię dodatków do chrupiącej mieszanki, czas na wskazanie, z czym ją podawać. Według Doroty Wellman pieczona granola idealnie smakuje po prostu z jogurtem naturalnym. Jednak nic złego się nie stanie, gdy wymienisz go na coś innego. Klasyczny wybór to oczywiście mleko krowie, choć dajemy słowo, że roślinne napoje także zdadzą egzamin! Wariant migdałowy, owsiany, ryżowy czy sojowy? Każdy z nich ma wierne grono zwolenników. Inne propozycje? Kefir bądź owocowy jogurt bardzo dobrze pasują do granoli.

Wiesz już, co to granola oraz w jakim towarzystwie czuje się najlepiej. To jeden z najpopularniejszych pomysłów na słodkie, szybkie śniadanie. Na tym jednak nie koniec propozycji Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz m.in. ciekawe sposoby na jesienne śniadania, pyszne owsianki czy nietypowe połączenia w postaci chrupiącego łososia z purpurową owsianką. Zachowaj więc powyższy przepis na domową granolę oraz zapoznaj się z innymi odsłonami smakowitych śniadań.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!