Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • płaskie naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Prażymy orzechy

Orzechy włoskie i laskowe parzymy we wrzątku lub prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu). Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2: Pieczemy granolę

W naczyniu mieszamy orzechy (laskowe, włoskie), pokrojone suszone morele, żurawiny i śliwki, pestki dyni i ziarna słonecznika, płatki owsiane i kukurydziane. Polewamy miodem i wstawiamy w płaskim naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy około 20 minut, aż do zarumienienia. Granolę możemy podawać z jogurtem i owocami, układając warstwy: granola, jogurt, owoce na wierzchu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    317 dni temu
    Nie ma informacji, ile czasu w piekarniku trzymamy granolę. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    317 dni temu
    około 20 minut :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram