Śniadaniowa granola

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Pieczemy granolę

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki poza jagodami goji mieszamy razem i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40 minut. Po wystudzeniu mieszamy z jagodami goji. Granolę możemy przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym słoiku.

Krok 2: Przygotowujemy mus truskawkowy

Truskawki blendujemy z cukrem trzcinowym. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem, delikatnie mieszamy. Na dno miseczek wykładamy po 3 łyżki musu truskawkowego, dodajemy jogurt, gruszki i wcześniej przygotowaną granolę. Każdą porcję polewamy 1 łyżką miodu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1957 dni temu
    Temperatura i czas pieczenia idealne żeby wszystko spalić i lipa. Właśnie moja praca poszła na marne. Absolutnie nie trafiony czas i temperatura

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2434 dni temu
    Zdecydowanie za długi czas pieczenia! To raczej czas spalenia!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2434 dni temu
    Kasiu, każdy piekarnik jest inny, dlatego czas pieczenia może ulegać zmianie - najlepiej po prostu obserwować granolę i jeśli zajdzie taka potrzeba wyłączyć piekarnik wcześniej :)
  • Ewelina Ewelina
    2230 dni temu
    Zgadzam się, należy skrócić na pewno o połowę !
  • Gość Gość
    2780 dni temu
    " Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40 minut." po 10 min przestało pachnieć cynamonem. po 15 min zaczęło się dymić po 30 min kolor brązowo czarny a w smaku czuć jedynie mocno uprażony słonecznik do 40 min nawet nie próbowałem dojść Coś z tym przepisem jest chyba nie tak. Polecam piec około 8 min do zarumienienia się płatków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2780 dni temu
    Ważne, żeby piekarnik był nastawiony na grzanie góra-dół, a nie na termoobieg :)
  • Gość 2 Gość 2
    2763 dni temu
    @KuchniaLidla pieczenie góra-dół nie pomaga - dym pojawił się po 25 minutach. Przy naprawdę grubej warstwie granoli może jest szansa coś uratować. Czas powinien wynosić między 6 a 10 min w zależności od grubości warstwy.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!