Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Pieczemy granolę

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki poza jagodami goji mieszamy razem i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40 minut. Po wystudzeniu mieszamy z jagodami goji. Granolę możemy przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym słoiku.

Krok 2: Przygotowujemy mus truskawkowy

Truskawki blendujemy z cukrem trzcinowym. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem, delikatnie mieszamy. Na dno miseczek wykładamy po 3 łyżki musu truskawkowego, dodajemy jogurt, gruszki i wcześniej przygotowaną granolę. Każdą porcję polewamy 1 łyżką miodu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    296 dni temu
    " Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40 minut." po 10 min przestało pachnieć cynamonem. po 15 min zaczęło się dymić po 30 min kolor brązowo czarny a w smaku czuć jedynie mocno uprażony słonecznik do 40 min nawet nie próbowałem dojść Coś z tym przepisem jest chyba nie tak. Polecam piec około 8 min do zarumienienia się płatków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    296 dni temu
    Ważne, żeby piekarnik był nastawiony na grzanie góra-dół, a nie na termoobieg :)
  • Gość 2 Gość 2
    279 dni temu
    @KuchniaLidla pieczenie góra-dół nie pomaga - dym pojawił się po 25 minutach. Przy naprawdę grubej warstwie granoli może jest szansa coś uratować. Czas powinien wynosić między 6 a 10 min w zależności od grubości warstwy.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram