Daktyle - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!
![Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dae53ef7260c-73d233aeabf8-kw31_pawel_malecki_jagielnik_z_czeresniami_1250x700.webp)
Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
Owsianka, która po wymieszaniu składników praktycznie robi się sama! Przygotuj pyszne śniadanie na słodko wieczorem i ciesz się gotową dawką energii o poranku.
![Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f8f3799d52d7-69f3a0e82f41-kw17-2023-kinga-paruzel-nocna-owsianka-bialkowa-z-nasionami-konopi.webp)
Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.
![Ciasteczka jaglano-kokosowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0ebb450e7111-88e20944ed77-kw05-2023-pawel-malecki-ciasteczka-jaglano-kokosowe-1250x700.webp)
Bezglutenowe ciasto z daktylami
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.
![Bezglutenowe ciasto z daktylami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/44e58d1a907f-dd064d4198f0-bezglutenowe-ciasto-z-daktylami-kuchnialidla-kinga-paruzel.webp)
Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!
![Wegańskie lody czekoladowe z awokado](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/769494eb4058-a57b8e10ed4b-3-dania-z-awokado-lody-chlebek-i-makaron.webp)
Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
Czekoladowe smoothie i domowe ciastka owsiane, to śniadanie, które doda Twojemu dziecku energii do nauki i zdobywania świata! Przekonaj się jakie to proste!
![Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/390c52a39291-bd7ed02792ff-3_SPOSOBY_NA_SLODKIE_LUNCHBOXY_1250x700_3.webp)
Nadziewane daktyle w czekoladzie
W pełni naturalna, słodka i wegańska przekąska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub na imprezie.
![Nadziewane daktyle w czekoladzie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2d5514454a86-cd72cbdb9cad-kw35-kinga-paruzel-Nadziewane-daktyle-w- czekoladzie-1250x704.webp)
Kuleczki energetyczne
Idealna, wegańska, słodka przekąska bez pieczenia. Jest pełna wartościowych składników, które dodadzą energii w ciągu zabieganego dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo ją przygotować!
![Kuleczki energetyczne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/db540ce403e0-57f3f23d7c2b-kw29-lidl-kuleczki-energetyczne-1200x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.
![Wielkanocny mazurek bez cukru](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8a6a95d303aa-a1f5926ab5fd-KW11_Kinga_ParuzelWielkanocny_mazurek_bez_cukru_1250x700.webp)
Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.
![Trufle z batatów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/47a23ed4ccc3-b503f294523c-KW09_2022_KINGA_PARUZEL_Trufelki-z-batatow.webp)
Pudding chia z solonym karmelem
Lekko pysznie i z nutą słonego karmelu? Jeśli raz zrobisz ten pudding, będziesz chcieć jeść go codziennie!
![Pudding chia z solonym karmelem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3d677f07ade3-fa2398535eca-kw20-Pudding-chia-z-solonym-karmelem-kinga-paruzel.webp)
Co to są daktyle i jak wyglądają?
Daktyle to jadalne owoce daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera) – nie jak błędnie się sądzi palmy daktylowej – uprawianego od czasów prehistorycznych. Są niewielkich rozmiarów, najwyżej do 7 cm. W środku mają pestkę. Spotykamy dwa rodzaje daktyli: miękkie i twarde. Z pierwszych uzyskuje się sok, z którego powstaje chleb daktylowy. Twarde zjada się na surowo – świeże lub suszone – lub przetwarza na mąkę daktylową.
Ile kalorii mają daktyle?
Nie ucieszymy tych z Was, którzy dbają o figurę, bo niestety suszone daktyle jak na owoce mają dość sporo kalorii. W 100 g jest ich aż 276. Wynagradza to jednak fakt, że jest także 8,7 g błonnika i aż 688 mg potasu, dużo witamin, magnezu, fosforu, za to tylko 0,40 g tłuszczu! Już jest lepiej, prawda?
Daktyle są doskonałym zamiennikiem cukru – pamiętajmy o tym, gdy będziemy słodzić herbatę.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Daktyle są bardzo zdrowe, o czym Arabowie wiedzą od dawna. Od dawna też zalecają jedzenie garści daktyli dziennie i naprawdę doceniają ich właściwości lecznicze. Można wymienić choćby kilka:
- dzięki potasowi regulują ciśnienie i są zbawienne dla naszego serca;
- za sprawą cukrów prostych, które organizm szybko przyswaja, są źródłem energii (dobre dla sportowców i osób żyjących aktywnie – sportowcom zalecane są także po treningach ze względu na to, że uzupełniają potas i glukozę);
- dzięki dużej ilości błonnika wpływają pozytywnie na pracę jelit, błonnik obniża także stężenie glukozy i cholesterolu we krwi;
- zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna, ale są łaskawsze dla żołądka – działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Inne zalety daktyli
Te małe, niepozorne owoce dodatkowo:
- zmniejszają poziom stresu dzięki zawartemu w nich magnezowi;
- łagodzą dolegliwości w czasie menopauzy oraz te związane z osteoporozą za sprawą wapnia i boru;
- zapobiegają wczesnemu starzeniu się dzięki przeciwutleniaczom;
- są polecane kobietom w połogu dla szybszego odzyskania sprawności, ale także podczas karmienia – mleko ma więcej składników odpornościowych dla dziecka, daktyle rzadko uczulają.
Jak wybrać daktyle?
Najlepsze są świeże daktyle, niestety ciężko je dostać. Zwykle w sklepach znaleźć można suszone owoce. Sprawdzajmy jednak etykiety na ich opakowaniach. Ważny jest sposób suszenia owoców (najlepiej na słońcu!) i to, czy zawierają konserwanty. Niestety są one często nasączane syropem.
Jak jeść daktyle?
Daktyle można jeść w postaci nieprzetworzonej – jako słodką, energetyczną przekąskę. Można dodawać do sałatek, porannej owsianki lub domowego musli. A jeśli nie liczysz kalorii, spróbuj zrobić daktyle w czekoladzie – takimi zdrowymi pralinkami możesz poczęstować rodzinę i gości. Doskonałą przekąską będą również daktyle owinięte boczkiem, nadziewane migdałami.
Namoczone w wodzie i zmiksowane daktyle zastąpią cukier w deserach czy wypiekach. Daktyle stanowią też podstawę wegańskiej nutelli. Niezwykle wykwintnym wypiekiem z daktylami w roli głównej jest torcik daktylowy Pawła Małeckiego!
Z ciekawostek: namoczone daktyle ze względu na dużą zawartość glukozy są także podobno dobre na kaca.