Dynia - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 6 »
<h2>Co można zrobić z dynią?</h2> <p>Jesienią dynia kr&oacute;luje na wystawach sklepowych i w naszych domach jako halloweenowa dekoracja. Ale gdy już ją wydrążymy, wytniemy otwory i zapalimy wewnątrz świeczkę, możemy sprawić, że stanie się też kr&oacute;lową naszych talerzy. Z jej miąższu możemy wyczarować pożywne <a href="https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=zupa%20dynia">zupy</a>, wspaniałe <a href="https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=ciasto%20dynia">ciasta</a> i pyszne przetwory. Bez dyni nie wyobrażamy sobie chyba ani Halloween, ani jesiennej kuchni.</p>

Co zawiera dynia?

Dynia jest doskonałym źródłem potasu. Jedząc to warzywo w dużych ilościach, dostarczamy swojemu organizmowi: witamin (C, B1 i B2), żelaza, wapnia, magnezu czy błonnika. Warzywo to zawiera też karoten, który poprawia koloryt naszej skóry. Im intensywniejszy kolor miąższu dyni, tym więcej w niej karotenu. Dynia obniża także poziom cholesterolu we krwi, wspomagając profilaktykę miażdżycy.

Ile kalorii ma dynia?

Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. 100 g dyni ma tylko 30 kalorii. 

Jak wybrać najlepszą dynię?

Gdy wybierasz dynię, zwróć uwagę na skórkę. Musi być jędrna, zdrowa i gładka – wtedy miąższ nie będzie włóknisty. Zwróć też uwagę na kolor i na to, czy nie ma plam i przebarwień. Intensywnie pomarańczowy kolor to dobra oznaka – dynia w tym kolorze ma więcej witamin.

Obieranie dyni

Aby obrać dynię, należy:

  • przekroić ją na pół;
  • wyciągnąć pestki za pomocą łyżki;
  • pokroić dynię na mniejsze kawałki;
  • mniejsze kawałki obrać ze skórki, używając noża lub obieraczki do warzyw;
  • obrane kawałki opłukać pod wodą.

Jak wydrążyć dynię?

Gdy zbliża się Halloween, warto poznać sposób na wydrążenie dyni, by powstał z niej dekoracyjny lampion.

A więc zaczynamy:

  • odcinamy górną część dyni, około ¼ – będzie to pokrywka naszego lampionu;
  • nożykiem wykrawamy twardy miąższ z wierzchu;
  • następnie łyżką wyciągamy miękki miąższ z pestkami.

Dynia jest wydrążona. Wycinamy w niej otwory na oczy i straszny uśmiech i zapalamy w środku świeczkę. A teraz możemy iść już z dziećmi zbierać cukierki!

Jak przechowywać dynię na zimę?

Miłośnicy dyni mają nie lada problem, gdy znika z ryneczku. Można ją jednak w łatwy sposób przechować. Wystarczy pokroić ją na kawałki i obrane zamrozić. Do mrożenia nadaje się także purée dyniowe. Rozmrożone będzie świetną bazą do zupy lub ciasta.

Jak suszyć pestki dyni?

Każda dynia zawiera około 500 pestek. Są one bardzo odżywcze. Zawierają błonnik, witaminy, minerały. Są bogate w żelazo i magnez. Na rynku można dostać ususzone pestki z dyni. Jeśli jednak wydrążyłeś dynię sam, sam ususz jej nasiona! Do dzieła:

  • wybierz pestki z miąższu, opłucz na sitku i osusz ściereczką;
  • nagrzej piekarnik do 50°C;
  • rozłóż pestki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
  • piecz pestki przez godzinę;
  • wyłącz piekarnik i pozostaw w nim pestki do wystygnięcia;
  • wystudzone pestki obierz z przezroczystej łuski, czyli pozostałości miąższu.

Rodzaje dyni, czyli dla każdego coś miłego!

Odmian dyni jest dość dużo:

  • dynia polska – najpopularniejsza, z pomarańczową skórką i miąższem bez wyraźnego smaku;
  • dynia hokkaido – pochodzi z Japonii, waży ok. 1-2 kg, ma pomarańczową skórkę i orzechowy smak. To jedyna dynia, której skórka także nadaje się do jedzenia. Przepisy na tę dynię znajdziesz tu;
  • dynia piżmowa (butternut) – ma jasną skórę i charakterystyczny gruszkowaty kształt. Sprawdź przepisy;
  • dynia makaronowa – jej skóra jest żółtego koloru, czasem żółtozielonego, a kształt jest lekko podłużny. Jej miąższ pod wpływem gotowania czy pieczenia robi się nitkowaty. Wypróbuj przepisy;
  • dynia muszkatołowa – pochodzi z Francji i jest odmianą dyni piżmowej. Jest duża, z wyraźnymi segmentami. Jej skóra jest ciemnozielona, miejscami pomarańczowa i żółta. W smaku podobna do marchewki;
  • dynia lunga di napoli – pochodzi z Włoch. Ma wydłużony kształt, przez co przypomina nieco cukinię. Jest dość duża, osiąga wagę od 7 do 20 kg;
  • dynia ozdobna – nie nadaje się do jedzenia, a jedynie do dekoracji. Dzięki twardej skórce może być przechowywana nawet cały rok.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!