Dynia - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegańska pieczeń z dyni
Dynia piżmowa wypełniona warzywnym farszem doskonale sprawdzi się w roli roślinnej pieczeni! Sprawdź, jak wytrawne i słodkie smaki łączą się ze sobą w tym wyjątkowym przepisie Kingi – idealnym na świąteczny czas.
Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.
Kopytka z dyni
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.
Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.
Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!
Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.
Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.
Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!
Bezmięsny pie
Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!
Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.
Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!
Co zawiera dynia?
Dynia jest doskonałym źródłem potasu. Jedząc to warzywo w dużych ilościach, dostarczamy swojemu organizmowi: witamin (C, B1 i B2), żelaza, wapnia, magnezu czy błonnika. Warzywo to zawiera też karoten, który poprawia koloryt naszej skóry. Im intensywniejszy kolor miąższu dyni, tym więcej w niej karotenu. Dynia obniża także poziom cholesterolu we krwi, wspomagając profilaktykę miażdżycy.
Ile kalorii ma dynia?
Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. 100 g dyni ma tylko 30 kalorii.
Jak wybrać najlepszą dynię?
Gdy wybierasz dynię, zwróć uwagę na skórkę. Musi być jędrna, zdrowa i gładka – wtedy miąższ nie będzie włóknisty. Zwróć też uwagę na kolor i na to, czy nie ma plam i przebarwień. Intensywnie pomarańczowy kolor to dobra oznaka – dynia w tym kolorze ma więcej witamin.
Obieranie dyni
Aby obrać dynię, należy:
- przekroić ją na pół;
- wyciągnąć pestki za pomocą łyżki;
- pokroić dynię na mniejsze kawałki;
- mniejsze kawałki obrać ze skórki, używając noża lub obieraczki do warzyw;
- obrane kawałki opłukać pod wodą.
Jak wydrążyć dynię?
Gdy zbliża się Halloween, warto poznać sposób na wydrążenie dyni, by powstał z niej dekoracyjny lampion.
A więc zaczynamy:
- odcinamy górną część dyni, około ¼ – będzie to pokrywka naszego lampionu;
- nożykiem wykrawamy twardy miąższ z wierzchu;
- następnie łyżką wyciągamy miękki miąższ z pestkami.
Dynia jest wydrążona. Wycinamy w niej otwory na oczy i straszny uśmiech i zapalamy w środku świeczkę. A teraz możemy iść już z dziećmi zbierać cukierki!
Jak przechowywać dynię na zimę?
Miłośnicy dyni mają nie lada problem, gdy znika z ryneczku. Można ją jednak w łatwy sposób przechować. Wystarczy pokroić ją na kawałki i obrane zamrozić. Do mrożenia nadaje się także purée dyniowe. Rozmrożone będzie świetną bazą do zupy lub ciasta.
Jak suszyć pestki dyni?
Każda dynia zawiera około 500 pestek. Są one bardzo odżywcze. Zawierają błonnik, witaminy, minerały. Są bogate w żelazo i magnez. Na rynku można dostać ususzone pestki z dyni. Jeśli jednak wydrążyłeś dynię sam, sam ususz jej nasiona! Do dzieła:
- wybierz pestki z miąższu, opłucz na sitku i osusz ściereczką;
- nagrzej piekarnik do 50°C;
- rozłóż pestki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
- piecz pestki przez godzinę;
- wyłącz piekarnik i pozostaw w nim pestki do wystygnięcia;
- wystudzone pestki obierz z przezroczystej łuski, czyli pozostałości miąższu.
Rodzaje dyni, czyli dla każdego coś miłego!
Odmian dyni jest dość dużo:
- dynia polska – najpopularniejsza, z pomarańczową skórką i miąższem bez wyraźnego smaku;
- dynia hokkaido – pochodzi z Japonii, waży ok. 1-2 kg, ma pomarańczową skórkę i orzechowy smak. To jedyna dynia, której skórka także nadaje się do jedzenia. Przepisy na tę dynię znajdziesz tu;
- dynia piżmowa (butternut) – ma jasną skórę i charakterystyczny gruszkowaty kształt. Sprawdź przepisy;
- dynia makaronowa – jej skóra jest żółtego koloru, czasem żółtozielonego, a kształt jest lekko podłużny. Jej miąższ pod wpływem gotowania czy pieczenia robi się nitkowaty. Wypróbuj przepisy;
- dynia muszkatołowa – pochodzi z Francji i jest odmianą dyni piżmowej. Jest duża, z wyraźnymi segmentami. Jej skóra jest ciemnozielona, miejscami pomarańczowa i żółta. W smaku podobna do marchewki;
- dynia lunga di napoli – pochodzi z Włoch. Ma wydłużony kształt, przez co przypomina nieco cukinię. Jest dość duża, osiąga wagę od 7 do 20 kg;
- dynia ozdobna – nie nadaje się do jedzenia, a jedynie do dekoracji. Dzięki twardej skórce może być przechowywana nawet cały rok.