zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 20 x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • silikonową łopatkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Mieszamy suche składniki ciasta

Suche składniki ciasta mieszamy w misce.

Krok 2: Mieszamy mokre składniki ciasta

W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.

Krok 3: Łączymy wszystkie składniki ciasta

Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.

Krok 4: Pieczemy ciasto

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    64 dni temu
    To moje drugie podejście i trochę zmodyfikowałam ten przepis. Zamiast oleju użyłam pół kostki margaryny, którą rozdrobniłam ugniatając z mąką. Dałam tyle objętościowo dyni co mąki i to surowej dyni, tartej jak jak na placki. Moja dynia jest dosyć sucha, więc dodałam jeszcze mleka, aby ciasto miało podobną konsystencję jak w filmie. I sukces! Teraz dopiero czuć, że to ciasto dyniowe.

    odpowiedz

  • Lena Lena
    231 dni temu
    Mam formę okrągłą standardową średnicy ok 25 cm czy mogę jej użyć do tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    230 dni temu
    Też będzie okej!
  • Gość Gość
    254 dni temu
    wyszedł mi 2 cm zakalec, spoko

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    254 dni temu
    Warto pamiętać, by proszek do pieczenia i soda były świeże :) A użyta forma właściwego rozmiaru.
  • Gość Gość
    581 dni temu
    Uwielbiam takie przepisy, gdzie w zapowiedzi jako główny składnik jest DYNIA - a potem w przepisie jaj brak w ogóle, a na filmie nie jest podane co i jak i widzimy tylko papkę z dyni bez jakiegokolwiek komentarza typu - jaka dynia, jaka ilość, jak przygotować. Czy kuchnia Lidla może uzupełnić te braki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    580 dni temu
    Dynia pojawia się na liście składników a dokładnie w "mokrych składnikach ciasta". Etap pieczenia i miksowania tym razem pominęliśmy, pojawiał się bowiem w naszych wcześniejszych przepisach. Chętnie jednak wyjaśnimy co i jak! :) Dynię należy pozbawić pestek, pokroić na większe kawałki i piec do miękkości (ok. 45 minut) w temperaturze ok. 170-180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu). Po upieczeniu i przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy dynię. Ćwiartka dużej dyni powinna wystarczyć do uzyskania 1/2 szklanki miąższu. Nadmiar zawsze możesz zamrozić i wykorzystać w kolejnych przepisach.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram