
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 20 x 20 cm
- papier do pieczenia
- silikonową łopatkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Mieszamy suche składniki ciasta
Suche składniki ciasta mieszamy w misce.
Krok 2: Mieszamy mokre składniki ciasta
W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.
Krok 3: Łączymy wszystkie składniki ciasta
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.
Krok 4: Pieczemy ciasto
Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.
Zobacz podobne
przepisy
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!

Komentarze (8)
138 dni temu
Pycha! Puree z dyni dałam na oko, raczej ciut więcej niż w przepisie ale nie chciałam by ciasto wyszło za suche. Na drugi dzień ciasto jest nadal mięciutkie i świeże. Czas przygotowania to trochę więcej niż podane 40 minut bo tyle to przecież ciasto siedzi w piekarniku ale faktycznie przepis szybki i prosty. Na pewno zrobię jeszcze nie raz tej jesieni :)
odpowiedz
310 dni temu
To moje drugie podejście i trochę zmodyfikowałam ten przepis. Zamiast oleju użyłam pół kostki margaryny, którą rozdrobniłam ugniatając z mąką. Dałam tyle objętościowo dyni co mąki i to surowej dyni, tartej jak jak na placki. Moja dynia jest dosyć sucha, więc dodałam jeszcze mleka, aby ciasto miało podobną konsystencję jak w filmie. I sukces! Teraz dopiero czuć, że to ciasto dyniowe.
odpowiedz
477 dni temu
Mam formę okrągłą standardową średnicy ok 25 cm czy mogę jej użyć do tego przepisu?
odpowiedz
476 dni temu
Też będzie okej!
500 dni temu
wyszedł mi 2 cm zakalec, spoko
odpowiedz
500 dni temu
Warto pamiętać, by proszek do pieczenia i soda były świeże :) A użyta forma właściwego rozmiaru.
827 dni temu
Uwielbiam takie przepisy, gdzie w zapowiedzi jako główny składnik jest DYNIA - a potem w przepisie jaj brak w ogóle, a na filmie nie jest podane co i jak i widzimy tylko papkę z dyni bez jakiegokolwiek komentarza typu - jaka dynia, jaka ilość, jak przygotować. Czy kuchnia Lidla może uzupełnić te braki?
odpowiedz
826 dni temu
Dynia pojawia się na liście składników a dokładnie w "mokrych składnikach ciasta". Etap pieczenia i miksowania tym razem pominęliśmy, pojawiał się bowiem w naszych wcześniejszych przepisach. Chętnie jednak wyjaśnimy co i jak! :) Dynię należy pozbawić pestek, pokroić na większe kawałki i piec do miękkości (ok. 45 minut) w temperaturze ok. 170-180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu). Po upieczeniu i przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy dynię. Ćwiartka dużej dyni powinna wystarczyć do uzyskania 1/2 szklanki miąższu. Nadmiar zawsze możesz zamrozić i wykorzystać w kolejnych przepisach.
zobacz wszystkie