zobacz film Szybkie ciasto dyniowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 20 x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • silikonową łopatkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej

  • Dynię upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, nie używaj funkcji termoobiegu. Tak przygotowane warzywo zmiksuj, aby otrzymać ok. ½ szklanki dyniowego purée.

Krok 1: Mieszamy suche składniki ciasta

Suche składniki ciasta mieszamy w misce.

Krok 2: Mieszamy mokre składniki ciasta

W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.

Krok 3: Łączymy wszystkie składniki ciasta

Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.

Krok 4: Pieczemy ciasto

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Mariola Mariola
    807 dni temu
    Ciasto wyszło super, (dodałam trochę więcej dyni ok.szklanki), przepis prosty i szybko się robi fajnie że nie trzeba nic miksować, ciasto pycha.

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    1223 dni temu
    Pycha! Puree z dyni dałam na oko, raczej ciut więcej niż w przepisie ale nie chciałam by ciasto wyszło za suche. Na drugi dzień ciasto jest nadal mięciutkie i świeże. Czas przygotowania to trochę więcej niż podane 40 minut bo tyle to przecież ciasto siedzi w piekarniku ale faktycznie przepis szybki i prosty. Na pewno zrobię jeszcze nie raz tej jesieni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1395 dni temu
    To moje drugie podejście i trochę zmodyfikowałam ten przepis. Zamiast oleju użyłam pół kostki margaryny, którą rozdrobniłam ugniatając z mąką. Dałam tyle objętościowo dyni co mąki i to surowej dyni, tartej jak jak na placki. Moja dynia jest dosyć sucha, więc dodałam jeszcze mleka, aby ciasto miało podobną konsystencję jak w filmie. I sukces! Teraz dopiero czuć, że to ciasto dyniowe.

    odpowiedz

  • Lena Lena
    1562 dni temu
    Mam formę okrągłą standardową średnicy ok 25 cm czy mogę jej użyć do tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1561 dni temu
    Też będzie okej!
  • Gość Gość
    1585 dni temu
    wyszedł mi 2 cm zakalec, spoko

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1585 dni temu
    Warto pamiętać, by proszek do pieczenia i soda były świeże :) A użyta forma właściwego rozmiaru.
  • Gość Gość
    1912 dni temu
    Uwielbiam takie przepisy, gdzie w zapowiedzi jako główny składnik jest DYNIA - a potem w przepisie jaj brak w ogóle, a na filmie nie jest podane co i jak i widzimy tylko papkę z dyni bez jakiegokolwiek komentarza typu - jaka dynia, jaka ilość, jak przygotować. Czy kuchnia Lidla może uzupełnić te braki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1911 dni temu
    Dynia pojawia się na liście składników a dokładnie w "mokrych składnikach ciasta". Etap pieczenia i miksowania tym razem pominęliśmy, pojawiał się bowiem w naszych wcześniejszych przepisach. Chętnie jednak wyjaśnimy co i jak! :) Dynię należy pozbawić pestek, pokroić na większe kawałki i piec do miękkości (ok. 45 minut) w temperaturze ok. 170-180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu). Po upieczeniu i przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy dynię. Ćwiartka dużej dyni powinna wystarczyć do uzyskania 1/2 szklanki miąższu. Nadmiar zawsze możesz zamrozić i wykorzystać w kolejnych przepisach.

Przepis na szybkie ciasto z dyni idealne na jesień

Ciasto z dużą ilością dyni według przepisu Kingi Paruzel natychmiast wprowadzi Cię w magiczną, jesienną atmosferę. To wyśmienity wypiek o delikatnej, wilgotnej konsystencji i wyrazistym smaku dyni, który rozpieszcza podniebienie swoją słodkimi nutami smakowi oraz kusi zapachem przypraw korzennych. Szybkie ciasto z dyni zachwyca aromatem cynamonu! Co więcej, to proste ciasto z dyni okazuje się prawdziwą ucztą dla zmysłów, ponieważ nie tylko wspaniale smakuje, ale też fantastycznie wygląda. Ma ciepły, złocisty kolor oraz smakowicie pachnie, tym samym zachęcając do każdego kolejnego kęsa. Przekonaj się, jak przygotować to wyjątkowe, zaskakująco proste ciasto dyniowe i delektuj się smakiem sezonu, który przeniesie Cię prosto do dni pełnych kolorowych liści oraz ciepłych swetrów.

Z pewnością ucieszy Cię fakt, że to ciasto z dyni na dużą blachę! Wystarczy na aż 16 porcji, dlatego idealnie sprawdzi się podczas przyjęcia. Na przykład halloweenowego! Zwłaszcza że podany przepis na szybkie ciasto z dyni pozwala na pewne zmiany w kwestii dekoracji. Placek z dyni możesz ozdobić gotowymi, jadalnymi „akcesoriami” bądź zdecydować się własnoręcznie wzory z polewy czekoladowej lub lukru. Pajęczyny, zabawne czaszki oraz kości bezbłędnie wpisują się w charakter tego strasznego święta! Takie urozmaicenie spodoba się zarówno najmłodszym, jak i nieco starszym uczestnikom zabawy.

Jak zrobić szybkie ciasto z dyni?

Kinga Paruzel przedstawia ciasto dyniowe na oleju. Wybierz olej o łagodnym smaku, który nie zdominuje wypieku. Najlepszy wybór to olej rzepakowy, ewentualnie kukurydziany o dość neutralnym charakterze. Ciasto dyniowe z olejem jest wilgotne, miękkie i puszyste. Dodatkowo olej sprawia, że wypiek dłużej zachowuje świeżość. Nigdy więc nie rezygnuj z oleju w przepisie na placek z dyni. Co więcej, ciasto z dyni z olejem okazuje się bardzo łatwe do wyrobienia, ponieważ tłuszcz czyni je niezwykle jedwabistym. Dla wielu osób jest on też po prostu wygodny w użytkowaniu. Wynika to z faktu, że nie wymaga czasochłonnego ucierania jak choćby masło, co zdecydowanie usprawnia proces przygotowania wypieku.

Pamiętaj, aby podczas pieczenia sprawdzić, czy ciasto z pieczonej dyni ma już odpowiednią strukturę. Zdarza się, że piekarniki nieco różnią się mocą, co może wpłynąć na ostateczny czas pieczenia. Wystarczy, że długą wykałaczkę lub wcześniej przygotowany, cienki patyczek zanurzysz w cieście. Gdy pozostaną na nim ślady surowego ciasta to znak, że potrzebuje jeszcze chwili pieczenia. Za to suchy patyczek oznacza, że wilgotne ciasto z dyni jest gotowe.

A może chcesz upiec ciasto dyniowe bez jajek? To możliwe! Istnieje sporo wegańskich zamienników, które zapewniają wypiekom odpowiednią strukturę. Jedna z opcji zakłada użycie skrobi oraz wody w proporcjach: łyżka skrobi + 3 łyżki wody zamiast 1 jajka. Inny zamiennik to 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody. Siemię ma lekko orzechowy posmak oraz odpowiednią wilgotność, dlatego stanowi popularną, wegańską alternatywę dla jaj. Ciasto dyniowe na dużą blachę możesz też upiec z użyciem banana, przy czym ½ banana równa się 1 jajku.

Ciasto dyniowe z dyni piżmowej

Nasze wilgotne ciasto dyniowe radzimy upiec z użyciem odmiany piżmowej. Nie bez powodu! Musisz wiedzieć, że poszczególne odmiany dyni różnią się nie tylko wyglądem, ale też mączystością i wilgocią miąższu, co ma kluczowe znaczenie dla walorów smakowych ciasta z dyni. Z tego względu niektóre odmiany lepiej pasują do wytrawnych potraw, a inne do słodkich wypieków. Dlaczego polecamy Ci upiec ciasto z dyni piżmowej? Jej miąższ jest wyjątkowo słodki, łagodny, a dodatkowo cechują go subtelnie orzechowe nuty smakowe, przez co doskonale pasuje do słodkich wypieków. Co więcej, dynie piżmowe mają niewiele pestek. Jak wygląda warzywo tej odmiany? Z łatwością je rozpoznasz! Przypomina nieco gruszkę za sprawą charakterystycznego, lekko wydłużonego kształtu z jasnożółtą lub jasnopomarańczową skórką. Poza tym dynię piżmową łatwo obrać, ponieważ ma raczej cienką skórę. To zdecydowanie usprawnia proces pracy nad ciastem dyniowym!

Jednak dużą popularnością cieszą się również ciasta z dyni Hokkaido o złocistym, zwartym miąższu. To bardzo popularna jadalna odmiana, ceniona m.in. za łatwą do obrania, cienką skórkę. Rozpoznasz ją po niewielkim rozmiarze i spłaszczonym kształcie. Skórka Hokkaido ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor. Nasze ciasto z dynią tej odmiany również zachwyci Cię smakiem. Na tym jednak nie koniec propozycji – placek dyniowy uda się z inną japońską dynią o nazwie Kabocha. Cechuje ją wyraźnie słodki smak, dlatego bywa częstym składnikiem słodkich wypieków i deserów. Do przepisu na ciasto dyniowe nie pasuje za to dynia zwyczajna, makaronowa czy masłowa – zdecydowanie je odradzamy.

Pyszne ciasto z dyni z purée

Do zrobienia ciasta z dyni pieczonej potrzebujesz purée. Jak je przygotować?

  1. Oczyść i obierz dynię, usuwając z niej skórkę i nasiona. Możesz to zrobić za pomocą noża oraz łyżki.
  2. Pokrój dynię na kawałki o podobnym rozmiarze, aby pieczenie przebiegało równomiernie.
  3. Rozłóż kawałki dyni na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Umieść dynię w rozgrzanym piekarniku na około 30-40 minut, aż miąższ stanie się miękki. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rozmiaru kawałków dyni oraz parametrów piekarnika, dlatego warto od czasu do czasu zaglądać do jego wnętrza.
  5. Gotową dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby ostygła.
  6. Delikatnie odciśnij nadmiar wilgoci z miąższu dyni za pomocą ręcznika papierowego lub gazy. Dzięki temu uzyskasz gęstsze purée, które najlepiej nadaje się do placka z dynią.
  7. Umieść upieczoną i odsączoną dynię w blenderze lub mikserze. Miksuj masę, aż uzyskasz gładkie purée. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody lub mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Co ciekawe, purée dyniowe ma również wiele innych kulinarnych zastosowań. Możesz wykorzystać je w innych wypiekach i deserach, a nawet dodać je do zupy, sosu czy innej potrawy, do której pasuje oryginalny smak dyni.

Czas na kilka słów o dodatkach do ciasta. Omawiany przepis na ciasto dyniowe zakłada użycie czekolady, mieszanki orzechów, w tym orzechów włoskich, migdałów oraz żurawiny. Co może jednak wchodzić w skład wspomnianej mieszanki? Ze smakiem dyni wyśmienicie zgrywają się zwłaszcza orzechy laskowe o delikatnym, słodkim smaku. Oczywiście wcześniej wymagają dokładnego posiekania. Dobry wybór to również łagodne orzechy nerkowca i makadamii oraz dość wyraziste pekan. Masz ochotę na coś specjalnego? Przepis na placek dyniowy zyska oryginalnego charakteru (oraz dodatkowej słodyczy) za sprawą czekoladowych orzechów włoskich lub karmelizowanych orzechów nerkowca. Ale to nie wszystko, czym możesz wzbogacić przepis na ciasto z dyni! Możesz też skusić się na aromatyczne ciasto dyniowo-pomarańczowe. Przepyszny rezultat uzyskasz dzięki dodaniu skórki pomarańczowej lub aromatu pomarańczowego. To doskonałe połączenie smaków! Ciasto dyniowe z pomarańczą ma piękny, apetyczny zapach!

Jakie przyprawy pasują do przepisu na ciasto z dynią? Poza wymienionym w składnikach cynamonem możesz sięgnąć po szczyptę imbiru, gałki muszkatołowej (używaj jej z umiarem, ponieważ jest bardzo intensywna) czy goździków w małych ilościach. Dobry pomysł to także użycie gotowej mieszanki przypraw korzennych.

Szybkie ciasto dyniowe według Kuchni Lidla

Dyniowe ciasto według przepisu Kingi Paruzel przyrządzisz w zaledwie 40 minut. To naprawdę niewiele, a efekt spełni oczekiwania nawet bardzo wymagających amatorów jesiennych przysmaków. Smakowite puszyste ciasto dyniowe podawaj w towarzystwie herbaty, kawy czy czekolady w chłodne, jesienne wieczory. Kawałek słodkiego przysmaku możesz też zabrać do pracy lub spakować dziecku na drugie śniadanie! Być może zainteresuje Cię także fakt, że to dość lekkie ciasto dyniowe. Wartość energetyczna 1 porcji to 189,4 kcal.

Warto też wiedzieć, jak przechowywać ciasta z dynią, aby jak najdłużej zachowały świeżość. To z naszego przepisu jest dość wilgotne, dlatego lepiej trzymać je w lodówce. Umieść ciasto w szczelnym pojemniku lub owiń je folią spożywczą, aby zapobiec jego wyschnięciu. Pozostaw je w lodówce maksymalnie 3-4 dni. Po tym czasie może niestety zacząć tracić świeżość. Jeśli chcesz przechowywać ciasto z musem dyniowym jeszcze dłużej, rozważ mrożenie. W takim wypadku koniecznie owiń ciasto plastikową folią spożywczą lub aluminiową, po czym umieść je w szczelnie zamkniętym woreczku do zamrażania. Przed podaniem rozmroź ciasto w lodówce lub pozostaw na blacie kuchennym przez kilka godzin. Dzięki temu ponownie uzyskasz wilgotne ciasto z dyni.

Oczywiście ciasto z purée z dyni to tylko jedna z naszych propozycji z tym powszechnie lubianym warzywem. Wypróbuj również ciasto o wdzięcznej nazwie pajęczynka (przepis na placek z dyni z dodatkiem marchewki), sernik dyniowy na korzennym spodzie czy halloweenowe ciasto z niespodzianką. To przysmaki o różnym stopniu trudności przygotowania, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie! Na pierwszy ogień weź jednak szybkie ciasto dyniowe według powyższej receptury. Z pewnością zachęci Cię do dalszych wypieków!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!