Indyk • Przepisy/Porady • strona 5Uwielbiasz mięso indyka? ☆ Poznaj przepisy i porady ☆ Sprawdź najważniejsze informacje i przeczytaj dodatkowe artykuły ☆ Ile kalorii ma indyk? ☆ Jak przyrządzić indyka? ☆ Jakie wartości odżywcze ma indyk? ☆ Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla!<h2>Dlaczego indyk na Święto Dziękczynienia?</h2>
<p>Czy wiesz, że w Święto Dziękczynienia zjada się kilkadziesiąt milionów indyków? A skąd właściwie wziął się ten zwyczaj? Otóż to ruchome święto oryginalnie nazywa się Thanksgiving. Amerykanie obchodzą je zawsze w czwarty czwartek listopada. Biesiadnicy spotykają się przy pieczonym indyku na pamiątkę pierwszego Dziękczynienia z 1621 r., które miało miejsce w kolonii Plymouth w Ameryce Północnej. Wówczas nowi osadnicy tych terenów – uciekający przed prześladowaniami separatyści angielscy – dziękowali ludności indiańskiej, która pomogła im przetrwać najcięższe chwile. Bardzo prawdopodobne, że jedli wtedy indyka.</p>
https://kuchnialidla.pl/przepisy/indyk-1/5