Kuchnia polska - Nalewki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Podpowiadamy, z czego przygotować pyszne nalewki!
Nalewka to napój o niezaprzeczalnych walorach smakowych. Kto próbował jej choć raz w życiu, wie dokładnie, o czym mowa. Doskonałe połączenie wyciągu z owoców, często ziół i alkoholu. Do przygotowania nalewek często używa się wielu owoców, nieraz rzadko spotykanych w kuchni. Przekonajcie się razem z Kuchnią Lidla, jakie receptury zawierają przepisy na nalewki:
- duet nalewkowy, czyli nalewka z wiśni i nalewka śliwkowa
- nalewka z owoców, a dokładniej nalewka z pigwy i rokitnika oraz głogu
- świąteczna nalewka bakaliowa, będącą jednocześnie nalewką jabłkową i żurawinową, powstałą z suszonych owoców
Oprócz wyżej wymienionych często znajdziecie również nalewkę z aronii, malin, winogron czy pigwowca. Z leśnych darów natury powstaje m.in. nalewka jeżynowa i jagodowa. Zdecydowanie mniej znana, choć równie cenna pod względem smakowym, jest z kolei nalewka ananasowa czy też nalewka z derenia jadalnego, tzw. dereniówka.
Jak zrobić nalewkę?
Nie wszystkim wiadomo, jak i z czego właściwie zrobić nalewkę. Dzięki poradom Kuchni Lidla szybko dowiecie się, z czego powstaje najlepsza w smaku nalewka i jakie są poszczególne etapy jej przygotowania. Po pierwsze trzeba zgromadzić świeże owoce, takie jak wiśnie, śliwki czy też maliny. Można też skusić się na przyrządzenie nalewki z suszonych owoców, ale na początek warto spróbować standardowej wersji z sezonowymi owocami. Te, zgodnie z przepisem Kuchni Lidla na duet nalewkowy, należy zalać alkoholem wraz z przyprawami, a dokładniej spirytusem i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. W zależności od rodzaju owoców czas ten będzie różny, dlatego zawsze uważnie zapoznajcie się z recepturą. Kolejnym krokiem jest odlanie alkoholu i sporządzenie syropu cukrowego, czyli po prostu zagotowanie wody z cukrem. Ciekawą wersją jest nalewka z miodu spadziowego, w której cukier zupełnie się pomija. Nalewki owocowe łączy się z syropem cukrowym i odstawia na kolejnych kilka lub kilkanaście dni. Po ich upływie owoce trzeba odcedzić, a powstały napój zmieszać z wcześniej odlanym alkoholem. Tak przygotowaną nalewkę należy szczelnie zamknąć w butelce i odstawić w chłodne oraz ciemne miejsce mniej więcej na miesiąc. Ponoć z nalewką jest podobnie jak z winem, im dłużej leżakuje, tym lepsza jest w smaku. Ten fakt powinien więc rozwiać wszelkie wątpliwości, które nasuwają się przy dość często pojawiającym się pytaniu: czy nalewka może się zepsuć? Oczywiście, nalewka, jak wszystkie produkty, może w końcu ulec przeterminowaniu, co objawiać się będzie głównie utratą intensywności smaku, jednak zachowanie właściwych warunków przechowywania tego trunku z pewnością pozwoli jeszcze długo cieszyć się jej wspaniałymi właściwościami i aromatem.