Piknik - Burrito - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Burrito z mięsem – nasze przepisy
Burrito w języku hiszpańskim oznacza osiołka. Nazwa dania ma związek z historią twórcy dania, który to wpadł na pomysł, by jedzenie zawijać w placki, by dłużej trzymało ciepło. Swoje przekąski sprzedawał, używając do podróżowania osła. Tradycyjne burrito meksykańskie to ciepły placek pszenny z farszem, sporządzonym zwykle z mięsa mielonego (najczęściej jest to wołowina) oraz czerwonej fasoli.
Przekąska ta szybko przyjęła się w Stanach Zjednoczonych, głównie w miejscowościach graniczących z Meksykiem. Tam spotyka się burrito sporządzone z większej ilości składników. Oprócz farszu mięsnego zawiera duże ilości surowych warzyw, świeże zioła, a także sosy. Nierzadko w środku znajduje się również żółty ser, który po podgrzaniu całości robi się ciągnący. Amerykanie często wykorzystują mięso kurczaka, skąd duża popularność burrito z kurczakiem i ryżem lub burrito z kurczakiem i awokado.
Kuchnia Lidla ma dla Was sprawdzone przepisy na to danie. Wykorzystaj jeden z nich, a najlepiej – wypróbuj każdy i wybierz swój ulubiony: