Rzodkiew należy do rodziny kapustowatych. Wyróżnia się kilka odmian rzodkwi, między innymi:
• Rzodkiew biała – jest większa od zwykłej rzodkiewki. Jest biała, o podłużnym kształcie. Jej smak jest również ostrzejszy od tradycyjnej rzodkiewki. Najczęściej robi się z niej surówki.
• Rzodkiew czarna – niemiecka odmiana, o twardym białym miąższu. Przed zjedzeniem należy ją obrać z czarnej skórki.
• Rzodkiew japońska (daikon) – wyglądem przypomina rzodkiew białą, jednak osiąga większe rozmiary. Jej waga może sięgać 2 kg.
• Rzodkiew chińska – ma czerwony miąższ, skórka warzywa zaś jest biała. W Chinach spożywa się ją głównie gotowaną.
• Rzodkiewka – jest niewielka, ma biały miąższ i czerwoną skórkę. Nie trzeba jej obierać.
Jakie ma właściwości?
Rzodkiew możemy spożywać w okresach, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia – dla wzmocnienia organizmu. Poza tym jest niskokaloryczna, więc może się znaleźć w diecie osób odchudzających się. Jedna średnia rzodkiewka to tylko 2 kcal! Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz właściwości bakteriobójcze rzodkiewka idealnie nadaje się do łagodzenia stanów zapalnych. Swój charakterystyczny ostry smak zawdzięcza obecności olejku gorczycowego.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna – 16 kcal
• Białko – 0,7 g
• Węglowodany – 3,4 g
• Tłuszcz – 0,1 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA