Burak czerwony

Buraka uprawiano już w słynnych ogrodach Babilonu. Starożytna Grecja składała wywar buraczany w darze Apollinowi w świątyni delfickiej, a Afrodyta ponoć zawdzięczała mu swą niezwykłą urodę. Wkrótce warzywo to podbiło cały świat. Jak tu więc obrażać się za to niesławne wyzwisko z burakiem w roli głównej?

Buraka uprawiano już w słynnych ogrodach Babilonu. Starożytna Grecja składała wywar buraczany w darze Apollinowi w świątyni delfickiej, a Afrodyta ponoć zawdzięczała mu swą niezwykłą urodę. Wkrótce warzywo to podbiło cały świat. Jak tu więc obrażać się za to niesławne wyzwisko z burakiem w roli głównej?

H2: Czy burak czerwony jest zdrowy?

Burak czerwony to warzywo godne polecenia ze względu na jego korzystne oddziaływanie na nasz organizm. W szczególności dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom stężenia cholesterolu. Pomaga również w przypadku niedokrwistości, dlatego jego spożywanie zalecane jest w szczególności osobom cierpiącym na anemię.

H2: Co zawiera burak czerwony?

Burak czerwony zawiera barwniki, tzw. antocyjany, którym zawdzięcza nie tylko swój kolor, ale przede wszystkim cenne właściwości. Antocyjany są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed wydzielaniem wolnych rodników będących przyczyną większości chorób. W buraku znajdują się również potas i kwas foliowy.

H3: Jakie witaminy zawiera burak czerwony?

Burak czerwony to przede wszystkim bogate źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Z tego też względu buraki powinny być stałym składnikiem diety kobiet w ciąży. Dobroczynny wpływ kwasu foliowego przekłada się także na profilaktykę chorób nowotworowych. Burak zawiera również potas, który wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerek.

H2: Ile kalorii ma burak czerwony?

Burak czerwony to bardzo wdzięczne warzywo, cenione nie tylko ze względu na swoją wartość odżywczą, ale także niskokaloryczność. W 100 g surowego buraka znajdują się tylko 43 kcal. Podobną wartość energetyczną mają buraki gotowane oraz pieczone. W tej postaci najlepiej spożywać je z dodatkiem kaszy lub mięsa.

H2: Jak ugotować buraki czerwone?

Buraki czerwone przed ugotowaniem należy dokładnie umyć, najlepiej za pomocą szczoteczki, oraz usunąć ich korzenie. Warzywa te gotujemy ze skórką, co pozwala zachować ich barwę oraz wartości odżywcze. Buraki wkładamy do garnka z niewielką ilością wody, która powinna zakryć warzywa w całości, i gotujemy pod przykryciem. Ugotowane buraki odcedzamy i obieramy ze skórki.

H2: Ile gotować buraki czerwone?

Do gotowania warto wybrać buraki o podobnej wielkości, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu i ułatwimy sobie ich przygotowanie. W zależności od wielkości warzywa te gotujemy od 30 minut do nawet 2 godzin. Im mniejsze, tym czas ich gotowania jest krótszy. Pamiętajmy też, aby rozpocząć odliczanie dopiero od momentu zagotowania się wody z warzywami.

H2: Jak upiec buraki czerwone w piekarniku?

Aby upiec buraki, nie trzeba ich obierać. Wystarczy dokładnie umyć je pod bieżącą wodą i poodcinać korzenie. Buraki możemy upiec albo w naczyniu żaroodpornym, albo na blaszce zawinięte w folię aluminiową. Jeśli wybierzecie pierwszą opcję, w przypadku dużych sztuk warto je przekroić na pół, żeby szybciej stały się miękkie. Jeśli natomiast zdecydujecie się na drugi sposób, to każdego buraka należy zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza od 45 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraka.

H2: Jak kisić buraki czerwone?

Buraki czerwone można także kisić. W tym celu należy je zetrzeć na tarce albo przynajmniej pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do pojemnika, najlepiej słoika, który możemy szczelnie zamknąć. Kolejny krok polega na dodaniu przypraw i zalewy. Doprawiamy buraki według uznania, np. czosnkiem, liściem laurowym czy pieprzem. Ugniatamy całość aż do wydobycia się soków i odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków. Następnie sporządzamy solankę, czyli zalewę z wody i soli, którą zalewamy buraki w słoiku, zamykamy i przechowujemy w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraki powinny zacząć fermentować, czego oznaką będą pęcherzyki powietrza pojawiające się na powierzchni. To jednocześnie sygnał, że buraki trzeba przestawić tam, gdzie jest chłodniej (np. do lodówki). Optymalna temperatura powinna wynosić nie więcej niż 10 stopni Celsjusza.

H2: Jak zrobić barszcz czerwony z buraków?

Barszcz czerwony z buraków to pozycja obowiązkowa w świątecznym menu. Istnieje oczywiście kilka, o ile nie kilkanaście przepisów na jego wykonanie. Większość z nich uwzględnia także przygotowanie uszek nadziewanych suszonymi grzybami, traktując je jako nieodłączny składnik barszczu. Tradycyjne sposoby gotowania tej świątecznej zupy opierają się na bulionie warzywno-mięsnym będącym swoistą bazą dania, do której dodajemy, w zależności od receptury, buraki pieczone lub smażone.

Burak zimą w postaci barszczu czy latem jako składnik chłodnika jest niezastąpionym warzywem w polskiej kuchni. I dobrze, tak być powinno. Korzystajmy w pełni z jego zalet, a z pewnością nie pożałujemy. Być może nawet nie zauważymy, jak pojawią się kolejne wersje słynnych zup z jego udziałem.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram