Golonka

Co to jest golonka?

Golonka jest tradycyjną polską potrawą z tuszy świni. Danie to serwowane jest również w kuchni niemieckiej, głównie w okolicach Bawarii.

Gdzie znajduje się golonka?

Golonka to część nóg świni. Wyróżniamy dwie odmiany: golonkę tylną (z kością goleni) lub przednią (z kością przedramienia).

Golonka wieprzowa i golonka z indyka

Indyk także ma podudzia, które nadają się do przyrządzenia podobnie jak wieprzowa golonka. Nie jest jednak tak tłusty i ma znacznie zdrowsze i delikatniejsze mięso. Jeśli dbasz o zdrowie i liczysz kalorie, a nie chcesz odmawiać sobie tego dania, postaw na podudzia indycze i wypróbuj nasz przepis.

Golonka przednia czy tylna?

Najlepsza jest golonka tylna, która sąsiaduje z szynką. Przednia jest mniejsza, ale za to łatwiejsza w przyrządzaniu.

Jakie wartości odżywcze ma golonka?

Golonka nie powinna gościć codziennie na naszym stole. Jest to potrawa wysokoenergetyczna, o dużej zawartości tłuszczu nasyconego i cholesterolu. Zawiera jednak dużo pełnowartościowego białka i żelazo. Jest też źródłem kolagenu i elastyny poprawiających wygląd skóry, włosów i paznokci.

Ile kalorii ma golonka?

100 g gotowanej bez skóry golonki wieprzowej ma 184 kalorie. Pieczonej ze skórą już 333 kalorie! Golonka gotowana z indyka to 131 kalorii. O wiele mniej!

Jak przyrządzić golonkę?

Golonkę przyrządzisz na wiele sposobów. Pamiętaj jednak, że niezależnie od tego, który wybierzesz, przygotowanie jej zajmie dość dużo czasu. Najpopularniejsza jest golonka w piwie, peklowana, pieczona i gotowana.

Wypróbuj przepis na:

Co podać do golonki?

Jeśli już skusisz się na to kaloryczne danie, jedz je z dużą ilością warzyw – szczególnie tych zielonych, które poprawiają trawienie! Doskonałymi dodatkami są chrzan lub ostra musztarda czy sos tatarski. Świetnie smakuje także z kiszonkami – ogórek lub kapusta kiszona będą w sam raz. Niektórzy polecają ją z purée z grochu czy zasmażaną kapustą. Często jest popijana piwem.

Co to jest peklowana golonka?

Peklowana golonka to golonka moczona w zalewie z wody z solą peklową oraz ziołami.

Dlaczego golonka jest twarda?

Żeby zjeść idealną, miękką i kruchą golonkę, trzeba ją bardzo długo gotować. Jednak najważniejsze, aby kupić mięso z młodego prosiaka. Jeśli trafi nam się stary wieprz, niestety, obejdziemy się smakiem. Nawet długie gotowanie i świetny przepis nie uratują naszego obiadu.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram