Golonka
Co to jest golonka?
Golonka jest tradycyjną polską potrawą z tuszy świni. Danie to serwowane jest również w kuchni niemieckiej, głównie w okolicach Bawarii.
Gdzie znajduje się golonka?
Golonka to część nóg świni. Wyróżniamy dwie odmiany: golonkę tylną (z kością goleni) lub przednią (z kością przedramienia).
Golonka wieprzowa i golonka z indyka
Indyk także ma podudzia, które nadają się do przyrządzenia podobnie jak wieprzowa golonka. Nie jest jednak tak tłusty i ma znacznie zdrowsze i delikatniejsze mięso. Jeśli dbasz o zdrowie i liczysz kalorie, a nie chcesz odmawiać sobie tego dania, postaw na podudzia indycze i wypróbuj nasz przepis.
Golonka przednia czy tylna?
Najlepsza jest golonka tylna, która sąsiaduje z szynką. Przednia jest mniejsza, ale za to łatwiejsza w przyrządzaniu.
Jakie wartości odżywcze ma golonka?
Golonka nie powinna gościć codziennie na naszym stole. Jest to potrawa wysokoenergetyczna, o dużej zawartości tłuszczu nasyconego i cholesterolu. Zawiera jednak dużo pełnowartościowego białka i żelazo. Jest też źródłem kolagenu i elastyny poprawiających wygląd skóry, włosów i paznokci.
Ile kalorii ma golonka?
100 g gotowanej bez skóry golonki wieprzowej ma 184 kalorie. Pieczonej ze skórą już 333 kalorie! Golonka gotowana z indyka to 131 kalorii. O wiele mniej!
Jak przyrządzić golonkę?
Golonkę przyrządzisz na wiele sposobów. Pamiętaj jednak, że niezależnie od tego, który wybierzesz, przygotowanie jej zajmie dość dużo czasu. Najpopularniejsza jest golonka w piwie, peklowana, pieczona i gotowana.
Wypróbuj przepis na:
Co podać do golonki?
Jeśli już skusisz się na to kaloryczne danie, jedz je z dużą ilością warzyw – szczególnie tych zielonych, które poprawiają trawienie! Doskonałymi dodatkami są chrzan lub ostra musztarda czy sos tatarski. Świetnie smakuje także z kiszonkami – ogórek lub kapusta kiszona będą w sam raz. Niektórzy polecają ją z purée z grochu czy zasmażaną kapustą. Często jest popijana piwem.
Co to jest peklowana golonka?
Peklowana golonka to golonka moczona w zalewie z wody z solą peklową oraz ziołami.
Dlaczego golonka jest twarda?
Żeby zjeść idealną, miękką i kruchą golonkę, trzeba ją bardzo długo gotować. Jednak najważniejsze, aby kupić mięso z młodego prosiaka. Jeśli trafi nam się stary wieprz, niestety, obejdziemy się smakiem. Nawet długie gotowanie i świetny przepis nie uratują naszego obiadu.
Przepisy
Golonka po bawarsku
Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.
