Kokos

Ponoć palma kokosowa to drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby człowieka. Trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem, jeśli bliżej przyjrzymy się liczbie zastosowań jej owocu. Od najbardziej oczywistych, jak powstające z kokosa produkty spożywcze czy kosmetyki, do tych najmniej oczekiwanych, jak dywany, ubrania, lampy czy nawet paliwo kokosowe. Jak widać, możliwości palmy kokosowej są tak wielkie, jak ona sama.

Czy kokos jest zdrowy?

Kokos, a dokładniej jego biały miąższ, to w ponad 83% źródło kwasów MCT, tzn. nasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają głównie właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zadaniem żywności jest jednak wzmacnianie naszego układu immunologicznego, który samodzielnie ma radzić sobie ze zwalczaniem drobnoustrojów. Z tego względu zaleca się więc ograniczenie spożycia produktów, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe maksymalnie do 7% wartości energetycznej diety.

Jakie witaminy ma kokos? 

Jedząc kokos, możemy być pewni, że dostarczymy swojemu organizmowi kilku ważnych witamin. Miąższ tego owocu zawiera przede wszystkim sporą dawkę potasu. W 100 g kokosa jest aż 356 g tego składnika, którego zadaniem jest m.in. regulacja równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu, a także usunięcie z niego nadmiaru wody. Oprócz potasu, kokos posiada także niewielkie ilości selenu, manganu, żelaza oraz miedzi. Na uwagę w jego składzie zasługuje jednak w szczególności błonnik, którego w 100-gramowej porcji kokosa jest 9 g.

Jak jeść kokos?

Owoc palmy kokosowej skrywa bogate wnętrze, które można w ciekawy sposób wykorzystać w kuchni. Najprościej zjeść kokos na surowo, wcześniej oczywiście pozbywając się twardej skórki. Wystarczy pokroić nożem na kawałki biały miąższ, który znajdziemy w środku. Można go również zetrzeć na wiórki i tym samym zaserwować sobie prawdziwe wiórki kokosowe, gotowe do spożycia lub dalszej obróbki, np. suszenia czy mrożenia. A stąd już tylko jeden krok do pysznego deseru, np. ryżowo-kokosowego z mango. Miąższ z młodego kokosa nadaje się także do owocowego smoothie, z wnętrza nieco starszych orzechów lepiej natomiast przygotować mleko do wypieków.

Która część kokosa jest jadalna?

Pod twardą skorupą owocu palmy kokosowej znajdziemy biały miąższ oraz wodę kokosową. To właśnie te części kokosa są jadalne, ale tylko pod pewnymi warunkami. Otóż bielmo, które wypełnia kokos, musi być nieskazitelnie białe, a woda wydobywająca się z wnętrza nadaje się do spożycia tylko wtedy, gdy dysponujemy młodymi kokosami, i tylko jeśli spożyjemy ją bezpośrednio wypływającą z owocu. To zapewnia jej całkowitą sterylność.

Ile kalorii ma kokos?

Trzeba liczyć się z tym, że każde 100 g świeżego kokosa to 354 kcal. Jego wysoką kaloryczność w rzeczywistości równoważy jednak spora zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga metabolizm oraz ruchy perystaltyczne jelit. Wystarczy więc dawkować sobie chwile przyjemności wynikające z jedzenia kokosa, a na pewno nie ucierpi na tym nasza figura.

Kiedy kokos jest dojrzały?

Dojrzały kokos posiada brązową skorupę oraz trzy wgłębienia na jednym z końców. Młodsze, ale jednocześnie nadające się już do spożycia kokosy charakteryzują się lekkim stopniem zdrewnienia łupiny oraz bardziej wodnistym wnętrzem aniżeli starsze orzechy. Z tego też względu kokos dojrzały, ale nie wiekowy, poznamy po ilości wody, która znajduje się w jego wnętrzu. Przy potrząśnięciu kokos powinien sprawiać wrażenie wypełnionego płynem.

Jak otworzyć kokos?

Do otwarcia kokosa potrzebujemy korkociągu lub śrubokrętu, w ostateczności po prostu noża. Wybrane narzędzie wbijamy w jedną albo w dwie z trzech czarnych dziurek, które znajdują się na skorupie. W tych miejscach owoc jest najbardziej miękki. Następnie wydrążamy w nich dziury i przechylając kokos, pozwalamy, aby wyleciała z nich woda. Pozostaje już tylko pozbyć się skorupy. W tym celu uderzamy kokos nożem i w miejscu jego pęknięcia otwieramy go. Oddzielamy biały miąższ od skórki i obieramy kokos, używając noża lub obieraczki do warzyw.

Z czego robi się mąkę kokosową?

Mąka kokosowa to w pewnym stopniu produkt uboczny mleka kokosowego. Wystarczy bowiem pozostałe po przygotowywaniu mleka kokosowego wiórki rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i suszyć je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Proces ten powinien trwać od 1 do 1,5 godziny i po wystygnięciu zakończyć się zblendowaniem wiórków aż do uzyskania konsystencji mąki.

Z czego produkowany jest cukier kokosowy?

Cukier kokosowy uzyskuje się z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej, które wyrastają wprost z kokosa. Ta słodka wydzielina jest wydobywana po uprzednim nacięciu łodygi kwiatostanu. Potrafi gromadzić się nawet do 35 dni w ulokowanym nieopodal kolby naczyniu bambusowym. Następnie sok odparowuje się w kadziach, uzyskując jasnobrązowy płyn o gęstej konsystencji. Można pozostawić go w tej formie albo podgrzewać dalej aż do otrzymania sypkiego proszku.

Kokos na surowo, mleko kokosowe, olej czy też cukier. Dla każdego coś miłego. Co jeszcze skrywa to dobrze chronione wnętrze kokosa? Polecamy przyjrzeć się bliżej temu egzotycznemu orzechowi i przekonać się osobiście, jak wiele może nam jeszcze zaoferować. Z pewnością mile Was zaskoczy!

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram