Dobrze dobrane wino jest świetnym dodatkiem nie tylko do potraw wytrawnych, ale również do deserów. I choć wydawać by się mogło, że niekoniecznie sprawdzi się w połączeniu ze słodkościami, bardzo często jest ono również wykorzystywane jako jeden z ich składników. Jaki jest przepis na udany deser z winem?

Nawet niewielka ilość wina w deserze sprawia, że smak zostaje nie tylko uzupełniony, ale również delikatnie wyostrzony. Deser staje się „wyraźniejszy”, a masa mniej mdła. Wino jest świetnym dodatkiem do biszkoptów, kremów czy galaretek. Doskonale łączy się również z owocami, które zagotowane w wodzie z dodatkiem tego trunku nabierają wyjątkowego smaku i aromatu.

Winne gruszki

Świetnym przykładem takich owoców są gruszki, które znakomicie łączą się z białym winem. Możecie się o tym przekonać, przygotowując nasz przepis na winną gruszkę w cieście francuskim lub cynamonowe ciasto z gruszkami. Smakowitym wyborem będą również karmelizowane gruszki z chrupiącą, owsianą kruszonką, a w sezonie letnim jako piknikowa przekąska doskonale sprawdzą się nadziewane gruszki z grilla.

Konfitury z dodatkiem wina

Ten rodzaj alkoholu bardzo często bywa także składnikiem konfitur, które następnie są wykorzystywane do przekładania ciast lub faszerowania rogalików i ciasteczek. Przykład takiego połączenia znajdziecie w przepisie na tort cynamonowy z konfiturą z suszonych śliwek, w której znalazło się 100 ml czerwonego wina, lub w przepisie na Gwiazdki Czar, w której znajdziecie delikatnie nasączony winem biszkopt oraz wiśnie w żelu.

Jakie wino podawać do deserów?

Jeśli zamierzacie przygotować ciasto z kremem, śmietaną, białą czekoladą lub owocami, idealnym uzupełnieniem takiego deseru będzie słodkie białe wino. Dzięki swojej lekkości i delikatności nie przytłoczy smakiem, lecz doskonale orzeźwi. Przygotowując pierniki, ciasta korzenne lub desery z gorzką czekoladą, postawcie natomiast na wino czerwone, które jest cięższe, dzięki czemu lepiej komponuje się z tego typu smakami.

Wino musujące

Do słodkich dań doskonale pasuje także wino musujące, które świetnie komponuje się np. z truskawkami, malinami czy poziomkami. Z powodzeniem można je wykorzystać zatem jako dodatek do deserów z galaretką czy też z owocami.

Porto

To wzmacniane wino portugalskie, zazwyczaj słodkie lub półsłodkie, także doskonale współgra z deserami. Porto najczęściej występuje jako wino czerwone, ale znajdziemy również jego białą i różową wersję. Bardzo często samo w sobie uznawane jest za pyszny deser, który nie wymaga innych słodkich dodatków. Jeśli jednak chcemy wykorzystać je podczas przygotowywania domowych słodyczy, doskonale sprawdzi się w deserach z galaretką. Świetnie komponuje się również z ciemnymi owocami, takimi jak: śliwki, winogrona, borówki czy jagody. Zgrany duet stworzy także z melonem.

Wino marsala

Marsala to białe lub czerwone, wzmacniane wino, które występuje przede wszystkim w wersji słodkiej. Podaje się je jako aperitif lub jako wino deserowe w towarzystwie ciastek, deserów z kremem lub suszonych owoców. Ten włoski trunek z powodzeniem sprawdzi się również jako składnik różnego rodzaju słodkości, np. tiramisu, domowego ciasta czy też tradycyjnego włoskiego kremu z żółtek o nazwie zabaglione.

Węgierski tokaj

Wspominając o winach deserowych, nie sposób pominąć tokaja – jedno z najbardziej znanych węgierskich win. Ten biały trunek wytwarzany z podsuszonych winogron jest bardzo ceniony w całej Europie. Stanowi doskonały dodatek zarówno do potraw wytrawnych, jak i deserów. Zdecydowanie częściej jednak występuje w towarzystwie tych drugich. Idealnie komponuje się z: sernikiem, piernikami, makiem czy owocowym suszem. Jako składnik deseru będzie natomiast idealny w połączeniu z lodami waniliowymi, które warto nim polać. Jeśli dodamy do tego odrobinę bakalii, powstanie wyśmienity deser, któremu nie sposób się oprzeć.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram