Fit przekąski – podjadanie, które nie tuczy!

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Podjadanie to nawyk, który często ma niewiele wspólnego z samym głodem. Podjadamy z nudów, ze stresu, kiedy jesteśmy w złym nastroju. Podjadamy, gdy mamy ochotę coś pochrupać i chcemy sprawić sobie odrobinę przyjemności. Co najchętniej jemy między posiłkami? Niestety często to, co kaloryczne oraz niezdrowe: chipsy, paluszki, ciastka, czekoladki i cukierki, a wszystko to najchętniej popijamy słodzonymi napojami, które tylko wzmagają uczucie głodu. Na szczęście nie zawsze podjadanie musi mieć zły wpływ na nasz organizm. Wystarczy wybrać odpowiednie menu. Wtedy nie tylko unikniemy dodatkowych cukrów oraz kalorii, ale dostarczymy cennych witamin, minerałów i przyspieszymy przemianę materii oraz spalanie tłuszczu.

Chudnij, jedząc

W naturze występują owoce oraz warzywa, które działają wyjątkowo korzystnie na naszą figurę. Dzięki nim zachowasz smukłą sylwetkę, nie rezygnując z nawyku podjadania. Po pierwsze – grejpfrut: smaczny, orzeźwiający i o odchudzających właściwościach. Ma niewiele kalorii, usprawnia przemianę materii, pobudza pracę jelit oraz pomaga usuwać toksyny z organizmu. Jedz owoce bądź wyciskaj z nich soki – są pyszne, zdrowe i sycące. Po drugie – ananas. Owoc egzotyczny, jednak powszechnie obecny na półkach sklepowych. Spożywany w świeżej postaci nie tylko poprawia trawienie, ale ma też korzystny wpływ na problemy z cellulitem. Błonnik zawarty w owocu pomaga regulować pracę jelit. Po trzecie – jabłko – owoc, który króluje na polskich stołach jako dodatek do obiadów, podstawa ciast i deserów oraz w postaci przetworzonej jako kompot i sok. I słusznie! Jest smaczny i zdrowy, spożywany zaś na surowo (najlepiej ze skórką – pod warunkiem że jabłka pochodzą z hodowli ekologicznej) będzie przekąską idealną. Przyspiesza trawienie tłuszczów, poprawia funkcjonowanie jelit, zapewnia uczucie sytości.

Więcej zdrowia i mniej kalorii

Czy są wśród nas fani chrupania? Chipsy, krakersy i paluszki są niewątpliwie pyszne. Jednak jeśli wcinasz je zbyt często, mogą dostarczyć Twojemu organizmowi niechcianych kilogramów. Nadmierna ilość spożywanej soli też nie będzie dla nas obojętna. Nie idź więc na łatwiznę i chrup, ale to, co zdrowe. Obierz kilka marchewek i pokrój je w słupki. Wymyj dokładnie selera naciowego oraz paprykę w różnych kolorach i posiekaj w długie, wąskie paski. Warzywa te trzymaj zamknięte w szczelnym pojemniku w lodówce – w odpowiednim momencie zaspokoją Twoją ochotę na podjadanie. Dla urozmaicenia możesz maczać je w lekkim dipie z jogurtu naturalnego i wybranych ziół.

Ciekawą propozycją będą również chipsy warzywne własnej produkcji. Wysusz w piekarniku dowolnie przyprawione, cienkie talarki ziemniaków, buraków, cukinii, marchewki bądź pietruszki i przechowuj je w szczelnym naczyniu. Ich przygotowanie wymaga większego nakładu czasu, ale praca jest warta zachodu. Kruche i aromatyczne chipsy warzywne są zdrowsze i mają mniej kalorii niż chipsy z półki sklepowej. Z powodzeniem zastąpią Ci niezdrową przekąskę, świetnie sprawdzą się nie tylko w zaciszu domowym, ale też na wszelkiego rodzaju spotkaniach i imprezach ze znajomymi.

Jeśli kochasz słodycze, przygotuj chipsy z naturalnie słodkich owoców: truskawek, arbuza, bananów oraz jabłek. Raz na jakiś czas możesz zjeść garść owoców suszonych bądź orzechów. Jednak nie zajadaj się nimi bez umiaru, ponieważ mimo cennych właściwości mają one sporo kalorii.

Jak świeże jest Twoje podejście do odżywiania? Sprawdź w naszym quizie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!