zobacz film

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży od 4 do 18 roku życia (opracowana pod kierunkiem prof. Mirosława Jarosza) to najlepsze źródło informacji o właściwym odżywianiu najmłodszych. To ujęte w bardzo przejrzystą graficznie formę piramidy zasady przedstawiające odpowiednie proporcje różnych grup produktów spożywczych, niezbędnych w codziennej diecie dzieci oraz młodzieży. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywania produktów z danej grupy. Przestrzeganie zasad piramidy zapewnia zdrowy rozwój dzieci i młodzieży, dlatego tak istotne jest, aby Twoje dziecko poznało te zasady i stosowało się do nich codziennie. Koniecznie mu je przedstaw!

  1. Jedz regularnie 5 posiłków dziennie i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
  2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
  3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).
  5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
  6. Nie spożywaj słodkich napojów ani słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  7. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek ani produktów typu fast food.
  8. Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji oraz korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godzin dziennie).
  9. Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
  10. Sprawdzaj regularnie swój wzrost i swoją masę ciała.

 

Ściąga: Jakie znajdziesz supermoce w warzywach i owocach?

Beta Karoten – czyli prowitamina A, dbająca o dobry wzrok – jej najlepszym źródłem są marchewka, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuły morele i brzoskwinie.

Witamina C, zapewniająca dobra odporność – znajdziesz ją przede wszystkim w truskawkach, czarnych porzeczkach, kiwi, cytrynach, czerwonej papryce, kalafiorach, szpinaku i natce pietruszki

Magnez, który odpowiada za zdrowe mięśnie i kości oraz prawidłowo funkcjonujący mózg – znajduje się przede wszystkim w szpinaku, jarmużu i boćwinie.

Błonnik - potrzebny do pra­widłowego funkcjonowania układu pokar­mowego – Twój organizm zaczerpnie z jabłek, pomarańczy, brokułów, marchewek, bakłażanów oraz fasolki szparagowej.

Wapń – czyli podstawowy składnik budulcowy ko­ści, znajdziesz przede wszystkim w nabiale, ale także w pewnej ilości w fasolce szparagowej, brokułach, kapuście, jarmużu, natce pietruszki, kiwi oraz suszonych morelach.

Foliany – dobrze wpływająca na serce – znajdziesz w brukselce, brokułach, jarmużu, sałacie, kapuście oraz szparagach.

Potas, zapewniający prawidłowe ciśnienie krwi – najwięcej go mają banany, morele, jabłka, pomidory, marchewki, brokuły oraz buraki.

To tylko część z najważniejszych witamin i składników mineralnych w warzywach i owocach, które są niezbędne dla zdrowia rozwijającego się organizmu dziecka. Dlatego właśnie duża ilość i różnorodność warzyw i owoców jest podstawą diety najmłodszych.

Podsuwamy Wam też kilka pomysłów i inspiracji na lekkie przepisy, które doskonale zastąpią słodycze i słone przekąski w diecie dziecka: 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram