• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patyczki do szaszłyków
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Przygotowujemy nadzienie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, miąższ wykrawamy za pomocą łyżeczki. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa wraz z serkiem śmietankowym.

Krok 2:  Pieczemy cukinie

Cukinie przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wypełniamy masą ryżową (pozostałą masę trzymamy w cieple). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut.  

Krok 3: Dekorujemy cukinie

W tym samym czasie ogórka myjemy i strugamy wzdłuż na cienkie plastry. Nasuwamy po jednym plasterku na patyki do szaszłyków, tak aby kształtem przypominały żagiel. Dekorujemy nimi cukinię i podajemy z pozostałym ryżem z kurczakiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    57 dni temu
    fajnie wygląda

    odpowiedz

  • Gość Gość
    161 dni temu
    super stateczki to jest super pomys na obiad

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram