Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patyczki do szaszłyków
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy nadzienie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, miąższ wykrawamy za pomocą łyżeczki. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa wraz z serkiem śmietankowym.
Krok 2: Pieczemy cukinie
Cukinie przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wypełniamy masą ryżową (pozostałą masę trzymamy w cieple). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut.
Krok 3: Dekorujemy cukinie
W tym samym czasie ogórka myjemy i strugamy wzdłuż na cienkie plastry. Nasuwamy po jednym plasterku na patyki do szaszłyków, tak aby kształtem przypominały żagiel. Dekorujemy nimi cukinię i podajemy z pozostałym ryżem z kurczakiem.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!
Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub lunch do pracy? Spróbuj chrupiących placków z cukinii z dodatkiem świeżych ziół i sera koziego, polanych sosem pomidorowym!
Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kompot z suszu z cytryną
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1487 dni temu
Czy to naczynie zaroodporne ma byc z przykrywka? Piec cukinie z nadzieniem przykryte (=zamkniete)?
odpowiedz
1487 dni temu
Naczynie żaroodporne nie musi być przykryte, ale łódeczki z farszem na pierwsze 12-15 minut pieczenia możesz nakryć folią spożywczą i zdjąć ją na 5-7 minut przed końcem pieczenia, by farsz ładnie przypiekł się z wierzchu.
1480 dni temu
Ja piekłam na blaszce bo nie mam takiego dużego naczynia i niczym nie przykrywałam :) w temperaturze 200 przez połowę czasu a później 220. Termoobiegiem
1708 dni temu
Najgorszy przepis na stronie. Absolutnie beznadziejny. "Smażymy z miąższem cukinii" Przecież nie bylo nigdzie instrukcji zeby cokolwiek z tym miazszem zrobic. To jest zbita bryła miazszu, w zyciu sie to nie usmazy, zwłaszcza w "5-7 minut" jak to ktos napiasl, to bedzie surowe i twarde i absolutnie niezjadliwe. Nawet cukinia kawalkach, po 6 minutach "smazenia" (cukinia sklada sie glownie z wody, to tak jakby smazyc arbuza) bedzie niejadalna a wszystko bedzie plywac z wytopionej wody. "(pozostałą masę trzymamy w cieple)" Po co? Skoro zaraz i tak ma isc do piekarnika, to co jej sie niby ma stac jak wystygnie? "Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut. " 25 minut w piekarniku 200 stopni zamieni w węgiel te "łodeczki" u mnie po 10 minutach w 200 stopniach na termoobiegu ryż na krawedziach robil sie przypalony. W smaku nuda, risotto wsadzone w cukinie. Lepiej zrobic dobre risotto niz ta pomylke.
odpowiedz
1906 dni temu
Danie extra, dla mnie jeszcze lepsze jak się doda sparzonych we wrzątku rodzynek, mniam!
odpowiedz
2079 dni temu
Średnie, trzeba dobrze zrobić bo inaczej jest niedobre.
odpowiedz
2080 dni temu
Świetnie smakuje nawet bez "żagla" :) Moja rodzinka stwierdziła, że to risotto podane inaczej - coś w tym jest...:)
odpowiedz
2121 dni temu
dziękuje :)
odpowiedz
2121 dni temu
Jaki to ma byc dokładnie serek?
odpowiedz
2121 dni temu
Serek śmietankowy kanapkowy - taki do smarowania :)
2283 dni temu
fajnie wygląda
odpowiedz
2388 dni temu
super stateczki to jest super pomys na obiad
odpowiedz
zobacz wszystkie