Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patyczki do szaszłyków
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Przygotowujemy nadzienie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, miąższ wykrawamy za pomocą łyżeczki. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa wraz z serkiem śmietankowym.

Krok 2:  Pieczemy cukinie

Cukinie przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wypełniamy masą ryżową (pozostałą masę trzymamy w cieple). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut.  

Krok 3: Dekorujemy cukinie

W tym samym czasie ogórka myjemy i strugamy wzdłuż na cienkie plastry. Nasuwamy po jednym plasterku na patyki do szaszłyków, tak aby kształtem przypominały żagiel. Dekorujemy nimi cukinię i podajemy z pozostałym ryżem z kurczakiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1183 dni temu
    Czy to naczynie zaroodporne ma byc z przykrywka? Piec cukinie z nadzieniem przykryte (=zamkniete)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1182 dni temu
    Naczynie żaroodporne nie musi być przykryte, ale łódeczki z farszem na pierwsze 12-15 minut pieczenia możesz nakryć folią spożywczą i zdjąć ją na 5-7 minut przed końcem pieczenia, by farsz ładnie przypiekł się z wierzchu.
  • Gość Gość
    1176 dni temu
    Ja piekłam na blaszce bo nie mam takiego dużego naczynia i niczym nie przykrywałam :) w temperaturze 200 przez połowę czasu a później 220. Termoobiegiem
  • NigdyWiecej NigdyWiecej
    1404 dni temu
    Najgorszy przepis na stronie. Absolutnie beznadziejny. "Smażymy z miąższem cukinii" Przecież nie bylo nigdzie instrukcji zeby cokolwiek z tym miazszem zrobic. To jest zbita bryła miazszu, w zyciu sie to nie usmazy, zwłaszcza w "5-7 minut" jak to ktos napiasl, to bedzie surowe i twarde i absolutnie niezjadliwe. Nawet cukinia kawalkach, po 6 minutach "smazenia" (cukinia sklada sie glownie z wody, to tak jakby smazyc arbuza) bedzie niejadalna a wszystko bedzie plywac z wytopionej wody. "(pozostałą masę trzymamy w cieple)" Po co? Skoro zaraz i tak ma isc do piekarnika, to co jej sie niby ma stac jak wystygnie? "Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut. " 25 minut w piekarniku 200 stopni zamieni w węgiel te "łodeczki" u mnie po 10 minutach w 200 stopniach na termoobiegu ryż na krawedziach robil sie przypalony. W smaku nuda, risotto wsadzone w cukinie. Lepiej zrobic dobre risotto niz ta pomylke.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1602 dni temu
    Danie extra, dla mnie jeszcze lepsze jak się doda sparzonych we wrzątku rodzynek, mniam!

    odpowiedz

  • Początkujący kucharz Początkujący kucharz
    1775 dni temu
    Średnie, trzeba dobrze zrobić bo inaczej jest niedobre.

    odpowiedz

  • lidkajch lidkajch
    1776 dni temu
    Świetnie smakuje nawet bez "żagla" :) Moja rodzinka stwierdziła, że to risotto podane inaczej - coś w tym jest...:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1816 dni temu
    dziękuje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1816 dni temu
    Jaki to ma byc dokładnie serek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1816 dni temu
    Serek śmietankowy kanapkowy - taki do smarowania :)
  • Gość Gość
    1979 dni temu
    fajnie wygląda

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2083 dni temu
    super stateczki to jest super pomys na obiad

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!