Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Gotujemy cukinie
Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Pomidory osączamy i siekamy. Bułkę odciskamy. Mieszamy z mielonym mięsem, pomidorami i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 2: Faszerujemy cukinie
Cukinie wyciągamy z wody. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze (możemy to łatwo zrobić za pomocą łyżki). Faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Krok 3: Zapiekamy
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Posypujemy startym ementalerem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Podajemy z chrupiącym, białym chlebem.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.
Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Faszerowane ciabatty
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
- Kruche makowe ciasteczka
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Sajgonki z mięsem mielonym
- Raita z ogórków i bakłażana
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Wianki z orzechami i polewą
- Faszerowane pieczarki portobello
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Pizzerinki portobello
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Kajmak na trzy sposoby
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Śląska szpajza cytrynowa
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Szarlotka z winogronem
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Faszerowana kalarepa
- Mrożony jogurt z owocami
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Grzybki
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)