
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Gotujemy cukinie
Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Pomidory osączamy i siekamy. Bułkę odciskamy. Mieszamy z mielonym mięsem, pomidorami i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 2: Faszerujemy cukinie
Cukinie wyciągamy z wody. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze (możemy to łatwo zrobić za pomocą łyżki). Faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Krok 3: Zapiekamy
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Posypujemy startym ementalerem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Podajemy z chrupiącym, białym chlebem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)