Karkówka - przepisy i pomysły:

Kuchnia azjatycka

Dania mięsne

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Nie ma grilla bez karkówki! Jednak czy jest to wartościowe mięso? Czy zawiera dużo kalorii? Oraz w jaki inny sposób możemy je przyrządzić? Odpowiedzi na te i inne nurtujące pytania znajdziesz poniżej!

Karkówka – co to za mięso?

Karkówka to część półtuszy wieprzowej, którą otrzymujemy przez cięcia w obrębie jej odcinka szyjnego. W skład karkówki wchodzą mięśnie szyi i część najdłuższego mięśnia grzbietu.

Jak wygląda karkówka?

Karkówka to mięso przerośnięte dużą ilością białego tłuszczu, tkanki łącznej i powięzi. Powinno mieć barwę różową lub jasnoróżową.

Wartości odżywcze karkówki

Mięso zawiera dużo pełnowartościowego białka, żelaza czy witaminy A. Jeśli jednak dbasz o linię, unikaj karkówki lub wybieraj chudszą, z mniejszą ilością tłuszczu. Ten, który jest, o ile to możliwe, staraj się wyciąć przed przygotowaniem mięsa.

Ile kalorii ma karkówka?

  • 100 g karkówki pieczonej to 419  kalorii,
  • 100 g karkówki z grilla to 300 kalorii.

Pomysły na dania z karkówki

Karkówka to niewyczerpane niemal źródło pomysłów na dania. Zaczynając od wszelkiego rodzaju wędlin czy baleronu wykorzystywanych do kanapek, poprzez smażone steki, aż po karkówkę pieczoną w całości czy peklowaną. Z wieprzowiny robi się mięso mielone na kotlety czy pulpeciki. Świetne będą też zrazy czy gulasz z karkówki. Ale chyba wszyscy najbardziej kochamy karkówkę w postaci grillowanej. Wystarczy, że zanurzysz ją wcześniej w aromatycznej marynacie i wstawisz do lodówki. Potem możesz cieszyć się soczystym i kruchym, idealnie zgrillowanym kawałkiem mięsa.

Sprawdź nasze doskonałe przepisy na karkówkę z grilla!

Co zrobić, żeby karkówka była krucha?

Lubisz karkówkę pod warunkiem, że jest krucha? Wiadomo! Pytanie tylko, jak to osiągnąć? Mięso z pewnością skruszeje, jeśli poleży dzień lub dwa w marynacie. Marynaty mogą być przeróżne: z ziołami, piwem, solą.

Jakie przyprawy pasują do karkówki?

Mięso przyprawisz solą, pieprzem, czosnkiem. Dobre będą też majeranek, papryka czy aromatyczne curry.

Dlaczego karkówka bywa twarda i gumowata?

To czerwone włókna mięśniowe i duża ilość tkanki łącznej, czyli kolagenu, oraz tłuszczu sprawiają, że karkówka może być twarda.

Co zrobić, żeby karkówka była miękka?

Aby Twoja karkówka po ugotowaniu była miękka, nie twarda i gumowata, musisz uzbroić się w cierpliwość. Gotowanie może potrwać nawet kilka godzin. W jego trakcie podlewaj mięso jedynie gorącą wodą z czajnika. Dodawanie zimnej wody sprawia, że włókna w mięsie się zamykają. Wówczas nawet długie gotowanie nic nie da, mięso wyjdzie twarde i nie do zjedzenia. Pamiętaj, żeby solić je pod koniec gotowania, gdyż sól także sprawia, że twardnieje.

Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka?

Najlepszym sposobem jest zamarynowanie mięsa w przyprawach. Kilka godzin marynowania sprawi, że karkówka stanie się aromatyczna i krucha. Dodatkowo zadbaj, aby podczas grillowania mięso nie leżało na ruszcie zbyt nisko i nie smażyło się w zbyt wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się ono miękkie i soczyste. Po upieczeniu mięso odstaw na chwilę, aby odpoczęło. Jeśli od razu je przekroisz, wypłyną z niego wszystkie soki i stanie się suche.

Karkówka – ile piec?

Czas pieczenia karkówki należy dostosować przede wszystkim do grubości i wielkości kawałków. Im większy i grubszy kawałek, tym dłuższy czas pieczenia. Przyjmuje się, że 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia.

Karkówka w rękawie – ile piec?

Zasada pieczenia karkówki w rękawie jest taka sama – 1 kg mięsa to około 1 godziny pieczenia w 180˚C. Mniej więcej 10-15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie natnij rękaw i pozostaw mięso w piekarniku do momentu, aż się zarumieni.

Karkówka z grilla – ile czasu powinna być grillowana?

To zależy przede wszystkim od grubości plastrów grillowanego mięsa. Przyjmuje się, że średni czas grillowania karkówki to 5-6 minut z każdej strony. Mięso grilluj oczywiście pod przykryciem, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!